Duiktabellen
De meeste duikers, zeker jonge duikers, maken geen duiken waarin je lang op grote diepte blijft. Er zijn tabellen die aan geven hoe lang je op een bepaalde diepte kunt blijven zonder gevaar. Dit noemen we de 'nultijden'.
Elke duiker hoort deze tabellen voor nultijden bij zich te hebben en goed te kunnen aflezen.
Een duikcomputer heeft ook de herhalingstabellen opgeslagen, dus geeft als je voor een tweede duik weer onder gaat automatisch de veilige nultijd aan. Maar een duikcomputer kan ook stuk gaan, en dan is het toch handig als je met de tabellen toch veilig kunt duiken!
Als duikkid zul je niet snel meer dan 1 duik op een dag maken. Maar als je een duikbrevet hebt, kan dat soms wel. Vooral bij bootduiken, waar je de hele dag aan boord bent, worden vaak twee duiken op een dag gemaakt.
Nultijden tabel
Bij de NOB wordt hier Duiktabel Aa voor gebruikt. Deze kun je downloaden: Duiktabel Aa download
Uitleg:
Als duikkid zul je nooit dieper duiken dan 9 meter over het algemeen. In de tabel zie je helemaal links de kolom MDD, dat is Maximale Duik Diepte. Ofwel: hoe diep ga je op het diepste punt van je duik.
Bij 9 meter is de maximaal veilige tijd, de nultijd, die je daar kunt blijven 300 minuten, zie de rode cirkel. Dus 5 uur.
Ga je naar 15 meter diepte, dan kun je daar maximaal 75 minuten blijven, als je het veilig wilt houden. Blijf je langer dan zou je deco-stops moeten maken.
Herhalingsduiken
Maak je meer duiken snel achter elkaar, dan kun je ook minder diep en minder lang duiken. Ook hier zijn tabellen voor: 'herhalingsgroepen'. Als je een duik hebt gemaakt waarin je weet hoe lang je op een bepaalde diepte bent gebleven, kun je hiermee aflezen in welke 'herhalingsgroep' je komt. Dit hangt natuurlijk ook af van de tijd tussen de twee duiken.
De herhalingsgroep gebruikt je dan weer om in de tabel met 'nultijden' te kunnen zien wat de nieuwe nultijden per diepte zijn voor de duik die je nu wilt gaan maken. Dit lees je zo af in tabel Aa:
Het voorbeeld met de rode pijlen: je duikt naar 15 meter diepte en je blijft daar 30 minuten. Voor de herhalingsduik kom je in categorie C.
Met de oranje pijlen: je blijft 35 minuten op 21 meter.
Je herhalingsgroeps wordt dan E.
Tijd boven water en herhalingsfactor
De herhalingsfactor lezen we af uit Tabel B. Ook deze kun je downloaden: Download Duiktabel B.
In het voorbeeld gebruiken we de rode duik van hierboven: de eerste duik was naar 15 meter en duurde 30 minuten en komt dus in herhalingsgroep C.
We blijven 2,5 uur boven water voordat we weer gaan duiken. Dit noemen we het Oppervlakte-interval (OI).
We trekken een lijn vanuit de linkerkolom met herhalingsgroepen (HG) naar rechts, en een lijn recht naar beneden vanuit het 'blok' met de tijdsduur van ons oppervlakte interval. Dit ligt tussen 2 uur en 00 minuten en 2 uur en 59 minuten (immers: 2,5 uur is 2 uur en 30 minuten).
Het vakje waarin de lijn naar rechts en de lijn naar beneden kruisen, is je herhalingsfactor. Voor de volgende duik na onze pauze is de herhalingsfactor dus 1,2. Deze herhalingsfactor nemen we mee naar de laatste tabel.
Nultijd bepalen voor je tweede duik
Bij de tweede duik die we willen maken willen we naar een diepte van 12 meter. Wat is dan nog de veilige nultijd?
Daarvoor gebruiken we Tabel C, ook deze is te downloaden: Tabel C download
Het werkt net als bij tabel B: vanaf je nieuwe duikdiepte in de linker kolom maak je een lijn naar rechts. Vanaf de herhalingsfactor bovenaan een lijn naar beneden. Op het kruispunt vindt je de nieuwe nultijd voor je tweede duik!
Voor de tweede duik, naar 12 meter, is nu de nultijd dus 125 minuten.
Als je, nu dit met de tabellen hebt bepaald, nog kijkt naar tabel Aa dan zie je dat, als je niet eerst had gedoken, de veilige nultijd veel langer is, namelijk 150 minuten. Door de eerste duik is nu de nultijd dus 25 minuten minder. Bij duiken die niet zo diep gaan, is het verschil natuurlijk niet zo groot. Maar wil je op één dag twee keer naar 20 meter, dan is het heel belangrijk dit goed in de gaten te houden!
Het is zeker niet makkelijk, en je zult vaak moeten oefenen met de tabellen voordat je er handig in bent!
Maar je instructeur zal je altijd willen helpen.
Je kunt natuurlijk terug naar het duikplan, of verder naar de afdaling.
Wil je weten waarom dit zo belangrijk is? Kijk dan bij de 'opbouw van je lichaam' , 'gassen en oplossingen' en decompressieziekte. Niet eenvoudig om te lezen, maar wel belangrijk!