Kleurenspectrum
Duikkids

 

 

Murene

 

Schildpad

 

Rifvissen

 

Onderwaterslandschap

 

Paling

 

Lichtval

 

Rifvissen

 

Groep dolfijnen

 

Krab

Kleuren en diepte

Het licht zoals wij dat kennen noemen we 'wit licht'. Eigenlijk zitten alle kleuren daarin, en alle kleuren bij elkaar noemen we wit licht. Maar als we duiken, zien we dat onder water de kleuren anders lijken. Kijk bijvoorbeeld maar naar de rode knoppen van je trimvest! Hieronder kun je lezen hoe kleuren veranderen als je gaat duiken.

Wit licht en kleuren

In de natuur, of met een prisma, kun je zien dat wit licht is opgebouwd uit alle kleuren die we kennen.

Door regendruppels in de lucht kan een regenboog ontstaan. Door de druppels wordt het 'witte licht' uit elkaar gerafeld tot de bekende mooie gekleurde boog.

RegenboogRegenboog

Je kunt dit ook doen met een driehoekig stuk glas, een prisma. Als hier licht vanaf een zijkant doorheen valt, dan kun je aan de andere kant op een witte ondergrond dezelfde kleuren zien als van de regenboog. Dit noemen we het 'kleurenspectrum'. Je kent het rijtje vast wel: rood - oranje - geel - groen - blauw - violet.

Prisma

Dit komt omdat, net als geluid, licht ook een golfbeweging is. Elke kleur heeft zijn eigen golflengte (kijk nog maar even naar 'geluid onder water', daar zie je wat golflengte is. Door de kleine verschillen in golflengte wordt elke kleur net iets anders afgebogen in het prisma. Zo wordt het witte licht uiteen gerafeld in alle kleuren van de De diepte inregenboog! Meer weten? Kijk bij 'Licht en golflengte'!

 

Wat we zien van kleuren als we dieper duiken

Onderstaand plaatje geldt vooral voor heel helder water, waar het licht ook op grote diepte kan doordringen. Dus vooral in (subtropisch) zeewater. Het water in plassen en ander binnenwater en ook op de Noordzee is te troebel door zwevende stofdeeltjes om licht heel diep te laten doordringen.

Kleuren en diepteDit plaatje laat zien hoe diep de kleuren onder water doordringen.

 

Net onder het oppervlak kunnen we nog alle kleuren goed zien.

 

Ongeveer op 10 meter diepte is al het rood uit het licht verdwenen.

 

Op 20 meter diepte is, behalve het rood, ook het oranje weg.

 

Het geel is na 30 meter diepte ook verdwenen.

 

Na een diepte van 40 meter is behalve rood, oranje en geel ook het groen niet meer zichtbaar.

 

Tot slot, na 50 meter, wordt ook het blauw steeds flauwer. Dan blijft nog paarsblauw over. Dit blijft tot grote diepte zichtbaar, maar het wordt wel steeds donkerder.

 

Dit is ook de reden dat water, als het mooi helder is, als blauw overkomt aan de oppervlakte!

 

Lamp mee onder water!

Als je gaat duiken neem je vaak een lamp mee omdat het veiliger is. Je kunt dan ook in stofwolken beter zien en ook je buddy goed volgen. Maar nu je weet dat kleuren onder water verdwijnen, begrijp je ook dat het mooi is om een duiklamp te gebruiken als je iets dieper bent. Dan komt ook het rood, het oranje en het geel weer terug!

Op dit korte filmpje kun je dit heel mooi zien. Dit is een wrakduik op ongeveer 25 meter diepte. De overheersende kleuren zijn groen en blauw. Sommige koraaldelen zie je nog flets geel-groen aanwezig. Maar als je goed kijkt, zie je de lichtbundel van de videolamp over de vissen en de begroeide metalen delen van het wrak gaan.
Dan zie je op de vissen en het koraal het oranje en rood in mooie, felle en gloedvolle kleuren weer terug komen!

 

Geniet van de prachtige kleuren onder water!

Het laatste stukje over de eigenschappen van water gaat over de verschillen tussen zoet en zout water!naar boven pagina