Romp
Duikkids

 

 

Onderwaterlandschap

 

Koraalvlinder

 

Koraalduivel

 

Schildpad

 

Baracuda

 

Karper

Druk op je lijf

Als je dieper onder water gaat, gaat het water steeds harder op je lichaam drukken. Kijk nog maar eens bij Water drukt! Dit kun je ook voelen, vooral aan je oren. Wat doet dit drukken van het water met je lichaam?

Hieronder en op de volgende pagina's lees je meer!

De verschillende uitwerkingen van de waterdruk

Zoals je bij de pagina 'Water drukt!' hebt gezien bij het proefje met de injectiespuiten, kan water niet verder ingedrukt worden door de waterdruk, maar lucht wel. Water en lucht zijn allebei in ons lijf aanwezig, dus kun je al bedenken dat dit ook iets betekent voor ons lichaam bij het duiken! De volgende pagina gaat dan ook over lucht rond ons lichaam.
Verder zorgt de waterdruk er ook voor dat delen van de lucht die je inademt (die door de automaat dezelfde druk heeft) in ons lichaam worden opgeslagen. Dit heet het oplossen van gas in weefsels. Ook dit is belangrijk.

Eerst maar eens kijken hoe ons lijf in elkaar zit!

Hoe je lichaam is opgebouwd

Waaruit bestaat ons lichaam?

Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, kijk maar naar de taartpunten in het schema.Samenstelling lichaam

Water is dus ruim de helft, ruim 60%.

Verder hebben we vet, de meisjes iets meer als de jongens. Vet is reserve brandstof, maar isoleert ons lichaam ook tegen de kou.

Dan zie je eiwitten, dit zijn belangrijke stoffen in ons lichaam.

 

 

Weefsel, organen en orgaanstelsels

Een andere indeling zie je op dit plaatje. Ons lichaam kan alles doen wat nodig is doordat verschillende taken door speciaal hiervoor ontstane systemen worden gedaan. Dit zijn de orgaanstelsels.

Het plaatje laat alle orgaanstelsels zien die ons lichaam nodig heeft om goed te werken.

Orgaanstelsels

Het skelet geeft ons lichaam stevigheid en bescherming.
Het zenuwstelsel, met de hersenen, zorgt dat we kunnen zien en voelen (zintuigen), maar stuurt ook door lange 'elektriciteitsdraden' de spieren aan om te kunnen bewegen. En met onze hersenen denken we natuurlijk!
De bloedsomloop is onze transportband: het zorgt dat zuurstof en voeding over het lichaam wordt verdeelt, maar voert ook de afvalstoffen weer af zodat we ze kwijt kunnen raken.
Met de ademhaling kunnen we met de longen zuurstof uit de lucht halen, nodig om te kunnen leven! Ook voeren we 'uitlaatgassen' weer af met de uitademing.
De spijsvertering zorgt dat ons voedsel omgezet wordt in bouwstenen voor ons lichaam.
En het spierstelsel laat ons, samen met de botten waar de spieren aan trekken, bewegen.
Er mist nog een orgaanstelsel: de nieren en de afvoerbuizen, de urinewegen, naar buiten. Zij houden ons lichaam schoon.
naar boven pagina

Alle orgaanstelsels bestaan uit organen die met elkaar samenwerken.
Bijvoorbeeld het orgaanstelsel spijsvertering, die alles wat je eet verteert en zorgt dat de voedingsstoffen uit het eten kunnen worden opgenomen, bestaat onder andere uit de organen: slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en lever. Weefseltypen

De organen zijn opgebouwd uit verschillende weefsels. Elk weefsel is zo opgebouwd dat het speciaal werkt voor het orgaan waar het voor is bedoeld. Spierweefsel kan samentrekken en dus zo je lichaam laten bewegen. Zenuwweefsel zijn 'elektriciteitsdraden' (heel lang) die de elektrische stroompjes vanuit de hersenen naar bijvoorbeeld de spieren brengen, zodat als je dat wilt (iets 'willen' en bedenken doe je met je hersenen) een spier wordt vertelt dat hij moet samentrekken. Een paar voorbeelden zie je op het plaatje rechts.

Ons hele lichaam en dus ook alle weefsels bestaan dus voor het grootste deel uit water, zoals we in het taartdiagram hierboven hebben gezien. Verder bestaan weefsels uit andere bouwstenen, eiwitten bijvoorbeeld, of kalk in je botten.

Alleen vetweefsel bestaat vooral uit ..... vet natuurlijk!
Het vetweefsel zit tussen de organen en direct onder onze huid. Vet is reserevebrandstof wat we kunnen gebruiken als we een tijdje niet (kunnen) eten. Maar vet is ook ons isolatielaagje dat helpt beschermen tegen kou!

Druk en weefsels

Omdat de weefsels grotendeels uit water bestaan, hebben ze weinig last van de verhoogde druk. Duiken op zich is dus niet gevaarlijk voor je organen en je orgaanstelsels door druk! Waar wel problemen kunnen komen, is als er in of rond onze organen lucht zit.naar boven pagina

Dit zie je op de volgende pagina: lucht in en rond ons lichaam.