Bruisend flesje
Duikkids

 

 

Schldpad

 

Koraalduivel

 

Vijlvissen

 

Tegenlicht

 

Onderwaterlandschap

 

Onderwaterlandschap

Decompressie ziekte

Bij 'gassen en oplossingen' hebben we gezien dat tijdens het duiken gas uit de lucht die inadement oplost in het bloed en in je lichaam, dus in je weefsels. Dit gas moet je lichaam ook weer uit!

Bij een goede duik zorg je ervoor dat het gas altijd opgelost blijft - vanuit de weefsels, en daarna vervoerd door het bloed, wordt het gas in opgeloste vorm naar de longen gebracht en adem je het uit. Daarvoor moet de druk heel rustig afnemen. Dan heb je geen problemen.

Het afnemen van de druk heet decompressie ('de' [je zegt 'dee'] staat voor minder worden, compressie = druk). Gaat de afname van de druk te snel, dan kan de duiker in de problemen komen. De dingen die dan fout gaan in je lichaam worden dan decompressieziekte genoemd.

Door binnen de nultijd te blijven en niet te snel op te stijgen, dus met de goede stijgsnelheid van 10 meter per minuut, zorg je ervoor dat dit goed gaat. Wanneer gaat het dan fout? Lees verder!

De nultijd

Op de pagina's 'duikplan' en 'duikplan extra' kun je zien dat het belangrijk is om een goede duikplanning te maken. Ook leer je daar wat nultijd is: de tijd die je veilig op een bepaalde diepte kunt blijven.
Veilig is in dit geval dat je met een rustige opstijging (10 meter per minuut) zonder decompressVoorbeeld tabel Aieziekte boven komt.

Hoe je de nultijd kunt bepalen met tabellen zie je bij 'duikplan extra'.

Ga je voor een bepaalde diepte over de nultijd heen, dan moet je onderweg naar boven op 3 meter diepte een tijdje blijven zweven om al het gas uit het lichaam te laten ontsnappen. Dit heet dan een decompressiestop.
En je raadt het al: als je heel ver over de nultijd heen gaat, dan wordt het nog ingewikkelder. Dan maak je een korte decompressiestop (decostop) op 9 meter, een langere op 6 meter en dan nog een extra lange op 3 meter. Dit zijn natuurlijk geen duiken voor een duikkid! Er is dan ook een specialisatie 'decompressieduiken' om dit goed te leren. Wil je even kijken? Voor het bepalen van decostops gebruiken we duiktabel A. Rechts zie je een klein stukje van tabel A als voorbeeld.

Lees maar af: blijf je 50 minuten op een diepte van 30 meter, dan moet je op 9 m diepte een decostop maken van 4 minuten, dan op 6 m eentje van 8 minuten en tot slot op 3 meter nog een stop van 29 (!!) minuten. En dan kom je in herhalingsgroep K.

Opstijgen en drukafname

Tijdens de opstijging wordt de druk van het water op je lijf minder. Fles animatieAls dit veel te snel gaat, dan wordt de waterdruk snel minder. Als de druk te snel minder wordt, dan kunnen de weefsels en het bloed oververzadigd raken met de opgeloste gassen. Dan ontstaan in het weefsel en in het bloed gasbellen!

Doe maar eens dit proefje. Je neemt een flesje koolzuurhoudend mineraalwater.

Zet dit op tafel, zodat het rustig staat. Je ziet (bijna) geen koolzuurbelletjes. In het flesje is een verhoogde druk. Daardoor is al het koolzuurgas opgelost in het water.

Draai nu snel de dop van het flesje. De druk valt dan weg en het water gaat bruisen! Dit komt omdat de oplossing met het koolzuurgas nu oververzadigd is geworden, dan gaat het koolzuurgas uit de oplossing ennaar boven pagina komt vrij al belletjes! (zie ook gassen en oplossingen).

 

Wat zie je bij Deco ziekte?

Wat een duiker voelt als hij decoziekte heeft hangt af van de plaats waar de belletjes zijn ontstaan. Ook kunnen de belletjes in de bloedstroom meegenomen worden en kleine vaatjes afsluiten. Dus eigenlijk is veel mogelijk:Decoziekte huid

Meestal beginnen de klachten direct na een duik, maar dit kan ook tot een dag later ontstaan. Dit is dus een valkuil, het gebeurt nogal eens dat klachten niet als decompressieziekte worden herkend, omdat de problemen zo veel later beginnen als het einde van de duik.

Behandeling van decompressieziekte

Als iemand decompressieziekte heeft, moet hij zo snel mogelijk naar een ziekenhuis waar een zogenaamde recompressie kamer staat. ('re' [je zegt 'ree'] staat voor opnieuw, compressie = druk). In de recompressiekamer kan iemand worden behandeld als op een intensive care. Maar de luchtdruk in de recompressiekamer wordt verhoogd, naar de druk van de duik. Zo gaat al het gas in het lichaam hopelijk weer in oplossing. De druk wordt dan heel langzaam verminderd.

Recompressiekamer

naar boven pagina

 

Het volgende stukje gaat over problemen met je lijf waarom je niet mag duiken. We beginnen met oorproblemen!