Wrakduiken
Wrakken zijn vaak mooie duikplaatsen. Op het wrak ontstaat vaak mooie begroeiing, in koudere wateren met anemonen en dodemansduim. In tropisch water met koralen en sponzen. Wrakken zijn vaak door de vele holen en gaten ook plekken waar zich vis verzamelt.
En ook het wrak zelf heeft vaak een eigen verhaal: je zweeft over de dekken, rond de masten, langs het roer en de schroef. Soms zijn de openingen zo groot dat je ook in het wrak kunt komen.
Wrakken van schepen zijn vaak het gevolg van het vergaan van het schip. Dat kan als een schip op de kust wordt gedreven en lek raakt. Soms ook nog uit een oorlog: lek geschoten en gezonken.
Maar omdat het mooie duikstekken zijn, worden wrakken ook wel bewust afgezonken.
Waar vindt je wrakken?
Eigenlijk overal. In veel duikplaatsen in Nederland worden autowrakken afgezonken, of bijvoorbeeld een oude stadsbus. Natuurlijk worden eerst alle dingen die niet goed zijn voor het milieu eruit gehaald.
Ook op de Noordzee liggen veel wrakken van schepen, vaak vergaan in een storm. Daar zul je dus met een boot naartoe moeten varen om hier te kunnen duiken. Verder kun je in bijna alle duikgebieden wrakken vinden.
Jammer genoeg liggen de meeste wrakken vrij diep. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld de Tugboat (sleepbootje) in de Caracasbaai op Curacao ligt op maar 5 meter diep. Hier kun je zelfs snorkelen! Dit wrakje is dus ook een prima duikstek voor duikkids. De film onderaan laat een duik bij de Tugboat zien.
Waar je op moet letten bij wrakduiken
Als je gaat duiken op de Noordzee heb je te maken met getijden. Dit geeft heel sterke stroming! Alleen bij de kentering, een half uurtje tussen eb en vloed, is er geen of weinig stroming.
Omdat veel wrakken dieper liggen is het natuurlijk belangrijk goed te letten op de nultijden. Goed je duik plannen is belangrijk. Begin bij het diepste punt dat je wilt bekijken, en stijg met de lagen van het wrak mee op.
Wrakken zijn meestal van staal. Je hebt dus ook kans op scherpe randen, uitstekende punten en andere dingen waarmaan je jezelf kunt bezeren of je apparatuur kunt beschadigen. Wees voorzichtig!
Als je plannen hebt om in delen van een wrak te gaan kijken, moet je eigenlijk dezelfde voorzorgen nemen als bij grotduiken en ijsduiken: een haspel met lijn om de weg terug te kunnen vinden, een goede duiklamp en een back-up lamp.
Bij de meeste wrakken ga je duiken met duikers van een duikbasis die de duikplek goed kennen en die met hun boten duiktochten naar het wrak organiseren. Dit kunnen je natuurlijk ook vertellen waar je voor op moet passen, maar ook wat de meest interessante plekken van het wrak zijn.
Wrakduikfilm
Dit filmpje is gemaakt tijdens een duik bij de Tugboat. Je ziet hoeveel verschillende soorten vissen rondzwemmen en hoe het bootje begroeid is geraakt met koraal. Veel kijkplezier!
Veel plezier met het duiken bij wrakken!
De laatste pagina over specialisaties gaat over onderwater archeologie.