Nachtduiken
Je begrijpt het al: we gaan duiken in het donker. De onderwaterwereld is al bijzonder, maar met een nachtduik wordt het helemaal speciaal. Het water om je heen is diepzwart, alleen je buddy herken je omdat hij (of zij) net als jij een duiklamp bij zich heeft.
Waarom duiken in het donker?
Overdag zijn andere dieren actief als in de avond en nacht. Als je de nachtdieren wilt zien, zul je dus in het donker moeten gaan duiken. Denk aan palingen in Nederland, maar ook octopussen en roofvissen zijn in de nacht vaak actiever. En duiken in het donker is een bijzondere ervaring, dus gewoon leuk! Onderaan deze pagina staan een paar filmpjes, dan kun je een beetje ervaren wat een nachtduik is en hoe alles er dan uit ziet.
Als je dit ook tijdens de training wilt ervaren, vraag dan je instructeur om 's avonds alle lichten in de zwemzaal uit te doen. Dan kun je ook in het zwembad oefenen met nachtduiken en zien hoe de wereld er met duiklampen uit ziet!
Speciale uitrusting voor nachtduiken
Behalve je gewone uitrusting gebruik je natuurlijk een duiklamp. Tegenwoordig vaak met een LED lamp, deze gebruiken veel minder stroom als de vroegere veel gebruikte halogeen lampen. Daarom worden duiklampen steeds minder groot en zwaar. Hieronder zie je een gewone duiklamp, en rechts een extra sterke duiklamp met - ouderwets - een extra grote batterij (accupack). Vaak hebben duiklampen een lus die je om je pols kunt doen, dan raak je hem niet kwijt!
Een groot accupack maak je vast aan de duikfles, die hoef je dan niet los in je hand te houden. Het maakt je uitrusting natuurlijk wel extra zwaar. Voor het geval je grote duiklamp uitvalt, heb je altijd (in de zak van je trimvest) een extra lamp. Deze is vaak kleiner en wordt 'back up lamp' genoemd. Dit zijn ook prima lampjes om mee te nemen voor extra licht (voor kleuren en donkere hoekjes) bij duiken overdag.
Waar je op moet letten met nachtduiken
Voor je gaat duiken moet je zorgen dat je het beginpunt terug kunt vinden. Dus op de kant of op het dek van de boot bij bootduiken moet een sterke lamp branden, die je vanuit het water goed kunt zien.
Bij het duiken heb je de duiklamp constant aan. Let er wel op dat je je buddy niet in de ogen schijnt! Dan wordt je buddy verblind en ziet de eerste minuut alleen maar sterretjes.
Handsignalen zie je natuurlijk ook niet. Voor okee maak je een cirkel met je duiklamp, niet okee is op en neer:
Andere handsignalen geef je voor je borst, terwijl je met de duiklamp op je hand schijnt. Als je de aandacht van je buddy wilt, beweeg je de lichtbundel van de duiklamp op de bodem snel heen en weer.
Het is handig om ook een 'breeklicht' aan je trimvest vast te maken. In een groep kun je per buddypaar een andere kleur gebruiken! Dan zie altijd waar je buddy is en kun je elkaar terugvinden, zelfs als de lamp uitvalt.
Je instrumenten zijn zelf niet verlicht, maar hebben vaak een 'glow in the dark' wijzerplaat. Als je er met je lamp op schijnt, gloeien ze op en blijven dan nog even licht geven. Duikcomputers hebben soms wel een verlichte display.
Bij het omkleden is het handig om te zorgen dat je ook daar licht hebt. Anders moet je soms erg zoeken naar spullen die op de grond zijn gekomen, of zie je bij het inpakken na de duik spullen over het hoofd en laat je die liggen.
Film
Hieronder nog een paar filmpjes. De eerste alleen met dieren tijdens een nachtduik, de tweede ook met uitleg.
Veel kijkplezier!
En nu een kort filmpje met uitleg:
Geniet van de onderwaterwereld in het donker!
Hierna een pagina over redden van je buddy of andere duikers.