Specialisatie onderwaterfotografie
Duikkids

 

 

Fotograaf

 

Kwallen

 

Mantarog

 

Onderwaterlandschap

 

Tegenlicht

 

Zeepaardje

 

Rifbaars

 

Onderwaterlichtval

 

Fotografie onderwater

 

Duiken met dolfijn

 

Koraal

Onderwater fotografie

Als je duiken en alles wat je onder water ziet mooi vindt, wil je dat natuurlijk aan anderen laten zien!

Daarom hebben veel onderwatersporters de specialty 'onderwaterfotografie' gedaan. Maar ook als duikkid kun je hier al veel over te weten komen, en ook in het zwembad kun je foto's maken.

Onder water is ziet alles er anders uit

Je hebt het vast al eens gemerkt: onder water lijkt alles groter, maar ook de afstanden lijken anders. Dit komt omdat licht zich anders gedraagt als het door water heen gaat. Hierover kun je meer te weten komen in het stukje 'water - raar spul', kijk maar bij zien onder water en bij kleuren en diepte.

Omdat foto's maken alles te maken heeft met licht (fotografie betekend eigenlijk 'schrijven met licht') is het handig om bij het maken van foto's hier goed op te letten.

Foto apparatuur onder water

Je kunt natuurlijk niet zomaar een camera mee nemen helaas. Dat maakt onder water foto's maken ook best wel duur: je moet speciale, dure camera's en andere spullen kopen om goed te kunnen fotograferen onder water.

Compact cameraMaar tegenwoordig zijn al eenvoudige en voordelige compact camera's te koop die waterdicht zijn tot een diepte van 10 meter. Voor het oefenen in het zwembad, snorkelen op een tropisch eiland, of ondiepe duikkids duiken prima! Als je wat meer geld uitgeeft zijn er compactcamera's die tot 30 meter diep kunnen gaan, genoeg voor de meeste duiken. Links zie je een voorbeeld. Dit zijn leuke camera's om eenvoudig onder water mee te nemen (passen in de zakken van je trimvest) en als je geen professionele foto's hoeft te maken prima om mooie herinneringen aan je duiken te maken!

Veel duikers gebruiken andere apparatuur. Meestal wordt een goede (spiegelreflex) camera gekocht, natuurlijk zonder touch screen bediening. Daar wordt dan een waterdichte 'doos' bij gekocht, een onderwaterhuis. De bedieningsknoppen van de camera kunnen ook aan de buitenkant van dit onderwaterhuis worden gebruikt. De knoppen zijn dan extra groot gemaakt, zodat je ze ook met duikhandschoenen aan goed kunt bedienen.

Onderwaterhuis voor camera

Op dit plaatje zie je alle knoppen goed zitten. Bij dit huis zit ook een aansluiting waar je de flitsers op aan kunt sluiten. Het is namelijk beter om niet de flitser van je toestel te gebruiken, zie ook verderop.

Wat wel heel erg belangrijk is: een onderwaterhuis kan natuurlijk open om de camera erin te doen en eruit te halen. De waterdichte afdichting werkt met een grote O-ring (zoals ook de afdichtingsring van je fles, waar je de automaat op vastzet een O-ring is). Deze moet met siliconenvet een heel klein beetje vet worden gehouden om dit goed waterdicht te houden. En er mag niets tussen zitten - een haartje is genoeg voor lekkage. En dan verdrinkt je dure camera.... Je zult de eerste duiker niet zijn die dit overkomt!

Belichting onder water

Als je onder water bent, verliezen dingen hun kleuren. Hoe dieper je gaat, hoe 'blauwer' alles wordt. Daarom nemen duikers vaak ook een duiklamp mee, dan kun je de met het witte licht de 'kleuren weer terug halen'.

Flitser onder waterBij foto's maken onder water moet je dan ook eigenlijk altijd flitsen. Als je de flitser van je camera gebruikt, dan lichten in het flitslicht zwevende vuildeeltjes in het water op. Je krijg dan een witte waas of sneeuw op je foto.

Daarom gebruik je bij onderwaterfotografie een flitser op een arm, verder van de camera af. Soms zelfs twee flitsers op armen, zodat de vissen die je op de foto wilt zetten van twee kanten in het zonnetje komen. Kijk maar naar de foto.

Vaak is ook de lichtval onder water heel mooi. Dan kun je ook gebruik maken van het effect van tegenlicht, of lichtbanen die je in het water ziet. Dit komt mooi uit in de foto links.

TegenlichtFlits en tegenlicht

Ook de combinatie van de voorgrond ophalen met flits, en de achtergrond met tegenlicht geeft mooi effect. Dit effect zie je op de foto rechts.

Lenzen en foto's

Door een andere lens op de camera te zetten, kun je heel andere foto's gaan maken. Voor heel kleine dingen, zoals prachtig gekleurde naaktslakken die maar een centimeter groot zijn, gebruik je een lens die enorm vergroot. Zo'n lens noemen we een macro-lens (macro = groot, deze lens vergroot kleine details als onderwaterslakken). Dan krijg je zulke plaatjes:

Naaktslak macrofotoNaar bovenkant pagina

Leuke effecten krijg je ook met groothoek lenzen. Deze lenzen maken het gebied dat je op de foto kunt zetten breder, je maakt een overzichts foto. Het plaatje wordt dan wel wat vertekend. Met een gewone groothoeklens valt dit nog mee, kijk maar naar de foto links. De foto rechts is de bek van een zeehond, maar dan genomen met een vissenooglens (fish eye lens). Deze geeft een enorme vertekening, kijk maar.

GroothoeklensVissenooglens

Onderwaterfotografie wedstrijden

Foto met modelDe beste onderwaterfotografen gaan vaak met elkaar de strijd aan. Op een duikplaats met mooie foto mogelijkheden proberen de fotografen dan de mooiste plaatjes te maken. Hierbij worden de foto's verdeeld in groepen (categorien) met voor elke groep een hoofdprijs.

Bijvoorbeeld de categorieen macrofoto's, groothoekfoto's, dierportretten of visportretten, foto's met model.
Hiernaast zie je een foto met een onderwater fotomodel.

Ook in Nederland, vooral in Zeeland, worden regelmatig fotowedstrijden georganiseerd. Maar natuurlijk kun je overal wedstrijden organiseren, vaak natuurlijk ook in tropische duikgebieden.

 

Nabewerken

Als je dieper gaat veranderen de kleuren. Het rood verdwijnt eerst uit het beeld, daarna ook oranje, geel en groen. Ga je dieper dan ongeveer 15 meter, dan lijkt alles blauw. Kijk ook maar eens op kleuren en diepte, daar zie je alles uitgelegd. Wil je de kleuren op je foto terughalen, dan is het nodig om de foto's met een fotobewerkingsprogramma na te bewerken. Met spelen met kleurinstellingen kun je dan het rood, oranje en geel terug halen. De foto's worden dan een stuk aantrekkelijker en mooier!

Duiktechniek

Een goede duiker kan natuurlijk goed trimmen. Maar voor een fotograaf is goed kunnen trimmen natuurlijk extra belangrijk - anders heb je net die prachtige vis mooi in beeld, zweef je langzaam naar boven...

Wat een onderwaterfotograaf ook belangrijk vindt is dat zijn buddy heel veel geduld heeft. Het goed instellen van de fotocamera om die ene mooie foto te maken kost vaak tijd. Als buddy moet je dan natuurlijk niet je geduld verliezen. Maar soms vergeet de fotograaf weleens de (veilige) tijd en dan is een buddy toch heel handig!

Video onder water

Alles wat hierboven staat geldt natuurlijk ook voor video onder water. Ook voor de normale videocamera's zijn onderwaterhuizen te krijgen. De onderwaterhuizen zijn vaak duurder dan de camera! Bedenk wel dat videolampen veel energie vragen en tijdens het filmen aan blijven, dus dan moet je ook voldoende accu's meenemen. Maar een zelf gemaakte film van je avonturen is natuurlijk hartstikke mooi!

Videocamera onderwaterhuisNaar bovenkant pagina

Veel plezier met filmen en foto's maken onder water!

De volgende specialisatie waar je meer over kunt gaan zien is nachtduiken.