Bootduiken
Bij het duiken kun je niet altijd vanaf de kant op je duikstek komen. Dus dan moeten we er naar toe varen en gaan we duiken vanaf de boot. Er wordt bijvoorbeeld in Nederland veel gedoken op wrakken die op de bodem van de Noordzee liggen. Bij tropische gebieden zijn veel riffen die verder uit de kust liggen, of onbewoonde eilanden met duikstekken waar je naar toe vaart. Omdat je extra moeite moet doen om daar te komen, zijn deze duikstekken vaak ook rustiger en ongestoord. En dus ook mooier!
Aan boord van een schip zijn veel dingen anders, en het is leuk als je met je duikclub aan boord van een schip wat wordt gebruikt voor bootduiken kunt gaan kijken.
Varen en navigeren
Voor het duiken vanaf de boot moet je eerst naar de duikstek varen. De schipper gebruikt hiervoor zeekaarten, en natuurlijk navigatiemiddelen, radar en dergelijke. Ook heeft hij sonarapparatuur. Hiermee kan hij de diepte bepalen. Als het opeens een aantal meters ondieper wordt, zit hij waarschijnlijk boven het wrak. Bij erg goede apparatuur kun je soms zelfs een 3D plaatje van de bodem maken en zie je het wrak liggen.
Sonarbeelden:
Links zie je een eenvoudig beeld, eigenlijk een soort schaduw van het wrak
Rechts zie je een onderzeeer op de zeebodem.
Soms, als je naar een eiland bent gevaren en je gaat in ondieper water te water, doe je het laatste stukje met de uitrusting al aan met een rubberboot (vaak zodiac genoemd) met buitenboordmotor.
Verblijf aan boord
Soms ga je dagen achter elkaar het schip op pad - dit wordt ook 'live aboard' genoemd (leven aan boord). Dan wordt ook voor je natje en je droogje gezorgd. Een keuken aan boord heet 'kombuis', en een slaapplaats een 'kooi'.
Het is natuurlijk allemaal wat krapper als normaal. Zelfs de wc is anders - na het spoelen moet je deze met een klep afsluiten bijvoorbeeld. Ook de deuren naar buiten (het dek) worden met grendels waterdicht afgesloten, zodat bij hogere golven (zeegang) door de wind geen water binnen komt.
Je loopt dan ook het risico op zeeziekte - hier zijn pilletjes voor. Let dan wel op (overleg met je duikarts!) dat je geen middeltjes gebruikt waar je slaperig van kunt worden. Probeer dit eerst ook uit.
Duiken vanaf de boot
Als de goede duikstek is gevonden gaat het schip voor anker, of bij koraalriffen wordt het vastgemaakt aan de markeringsboei. De duikvlag wordt gehesen zodat boten die in de buurt komen weten dat hier wordt gedoken.
Links zie je veel gebruikte rood/witte duikvlag. Officieel moet op het schip seinvlag A (rechts) worden gebruikt.
Het aandoen van je duikuitrusting kan soms extra onhandig zijn. Zeker bij deining kan de boot aardig op en neer gaan. Ook staan alle duikers vaak dicht op elkaar. Dan is het belangrijk goed op te letten dat je elkaar niet stoot, maar ook dat je je uitrusting niet verwisseld.
Natuurlijk doe je hier ook de buddycheck. Je gaat vaak te water met de schredesprong vanaf een platform achter op de boot, of met de rol achterover vanaf een rubberboot.
Afdalen kun je langs het ankertouw of de lijn van de boei. Let op dat je rustig daalt en goed je oren klaart! Maak ook een goede duikplanning, zodat je veilig kunt duiken. Zorg dat je tijdens de duik je goed orienteerd, zodat je op de goede plaats weer boven kunt komen!
Na afloop kun je langs de ankerlijn weer omhoog. Gebruik bij de veiligheidsstop ook de deco-boei, dan weet de schipper waar je bent.
Natuurlijk is een goede duikplanning belangrijk om veilig te duiken. Als je aan boord bent, maakt je vaak ook meer duiken op een dag. Dit is natuurlijk niet iets voor beginnende duikers en jonge duikkids. De eerste duik van de dag is dan meest de diepste en de langste.
Voor het eruit klimmen hebben duikboten vaak een speciale trap. Hier kun je makkelijker op klimmen met je vinnen nog aan. Kijk maar: je brengt je voeten met vin vanaf de zijkanten op de tree. Dan hoef je je voet niet de hele lengte van je vin naar achter te halen!
Zorg er wel voor dat je, als je buddy eruit klimt, niet onder de trap dobbert. Als je buddy het evenwicht verliest en valt, wil je niet je buddy met zijn of haar duikfles bovenop je krijgen!
Veel schepen voor het duiken hebben ook een compressor aan boord, zodat de flessen weer gevuld kunnen worden. Ook op andere manieren is het schip ingericht voor duiken, zoals een spoeltank om je spullen af te spoelen, droogrekken voor de duikkleding, gereedschap om kleine reparaties aan de apparatuur uit te kunnen voeren.
Veel plezier aan boord!
Je kunt verder kijken bij onderwater fotografie, de volgende specialisatie.