Noodsignaal aan de oppervlakte
Duikkids

 

 

Anemoonvissen

 

Kinderen duiken

 

Hertshoornkoraal

 

Kwal

 

Wimpelvissen

 

Kabeljauw

 

Dolfijnen

 

Barracuda

 

Zeepaardje

Noodopstijgingen

Je vraagt je misschien af of duiken wel veilig is. Veel stukjes op deze site gaan over veilig duiken: samen met je buddy, een buddy-check doen voor de duik, je materiaal goed bijhouden, het belang van de octopus en meer. En nu dus een pagina over elkaar helpen omhoog te komen bij noodgevallen.

Duiken is veilig!

Duiken is absoluut veilig, er gebeuren niet veel ongelukken met duiken. Als het mis gaat, is het vaak omdat iemand iets overkomt dat anders ook was gebeurd, zoals een hartaanval bijvoorbeeld.

Dingen die fout gaan door het duiken zelf zijn meestal duikers die zichzelf overschatten en dus niet veilig meer duiken, of dingen die ontstaan door de waterdruk en het snel wisselen daarvan bij te snel opstijgen. Daarover kun je meer lezen bij Water - raar spul en Duiken en je lijf, op een ander stuk van Duikkids. Soms is duikmateriaal niet goed onderhouden en gaat het daar mis, en vaak is het ook een aantal dingen tegelijk.

Dus: als je veilig duikt, goed met je buddy overlegt over de duik die je gaat maken en je duikspullen goed in orde houdt, is duiken absoluut veilig.

Je buddy helpen omhoog te komen - noodopstijgingen

Als het niet goed gaat met je buddy, zul je samen omhoog moeten komen. Daarbij help je je buddy natuurlijk zoveel mogelijk. In het zwembad zul je de manieren oefenen die hiervoor bedacht zijn.

Geassisteerde opstijging met octopus

De eerste ken je al: je buddy heeft geen lucht meer en gebruikt je octopus. Dan moet je natuurlijk direct omhoog. Als bij de automaat de tweede trap van je buddy het niet meer doet, maar de eerste nog wel kan je buddy misschien nog het trimvest gebruiken. Anders kom je samen omhoog op jouw trimvest.

Je houdt elkaar bij de onderarmen vast, en houdt elkaar in de gaten. Let ook op je dieptemeter en horloge of je duikcomputer om niet te snel te stijgen. Zo kom je samen omhoog.

Noodopstijging octopus

Geassisteerde opstijging

Als je buddy nog wel lucht krijgt uit de automaat, maar zelf niet goed meer kan reageren, dan doe je de geassisteerde opstijging. Dit kan als je buddy opeens zo duizelig is dat hij niet meer weet wat naar boven of naar beneden is, of heel erg veel pijn heeft bij kramp die je er niet uit kunt krijgen of ergens anders door. Je doet een geassisteerde opstijging als je buddy nog wel zelf kan ademen.

Je pakt aan de voorkant een schouderband van het vest van je buddy. Met die hand houdt je ook je console vast, zodat je kunt kijken op je dieptemeter en horloge of duikcomputer. Zelf maak je je vest helemaal leeg. Dan maak je de opstijging met de inflator op het vest van je buddy en gaat samen rustig omhoog.

Noodopstijging basisgreep

Opstijgen als je buddy bewusteloos is

Als je buddy bewusteloos is, dan zul je er voor moeten zorgen dat hij zijn automaat niet kwijt raakt. Bij iemand die bewusteloos is verslappen alle spieren, en is er dus ook geen kracht meer om de tweede trap met de tanden goed vast te houden. Dan leg je de hand met de inflator op de tweede trap van je buddy, zodat hij die niet kwijt raakt. De tekening laat zien hoe:Paginatop

Noodopstijging bewusteloze buddy

Na de opstijging

Als je buddy ziek is, en zeker als je buddy bewusteloos is, moet hij of zij natuurlijk nadat je boven bent gekomen verder geholpen worden. Natuurlijk begin je met het noodsignaal boven water: keihard met je arm op het water slaan om de aandacht van anderen te trekken.

Noodsignaal aan de opppervlakte

Daarna zul je verder moeten helpen. Veel duikers doen daarom ook de specialisatie redden na het eerste duikbrevet.

Verder met buitenduiken

Heb je al de dingen van de laatste pagina's 'oefenen in het zwembad' goed onder de knie?
Als je alles goed beheerst, dan kun je samen met je instructeur kijken of je klaar bent om in buitenwater te gaan duiken. Dit hangt ook af van je leeftijd, of je geen problemen met je gezondheid hebt die zorgen dat je niet mag duiken, en ook waar je je duikopleiding volgt. Maar dan gaan we eerst maar eens een handige manier bedenken om te zorgen dat je alles bij je hebt. Paginatop