Het trimvest
Het trimvest is belangrijk omdat dit het hart van de duikset is: hier zit de duikfles en dus ook de automaat aan vast. Het is dus goed om een comfortabel trimvest te hebben, omdat al deze spullen behoorlijk zwaar zijn en met het trimvest aan je rug hangen.
Ook gebruik je het trimvest om precies zwevend te zijn het water door lucht in het vest te laten stromen door de inflator (spreek uit in - flee - tor) of juist wat lucht te laten ontsnappen.
Bij een noodgeval is je trimvest ook een reddingsvest als je aan de oppervlakte bent.
Hoe ziet een trimvest eruit
Aan de achterkant van het vest zit een verstelbare band waarmee je de duikfles aan het trimvest kunt vastzetten. Daarmee wordt het trimvest ook de 'drager' van de duikfles en de ademautomaat.
Het vest is echt een vest, een soort jas zonder mouwen, en je trekt het ook zo aan!
Het heeft stevige schouderbanden waarmee het vest op je schouders rust, maar het grootste gewicht wordt gedragen door een stevige gordel, die je met klittenband om je buik sluit. Eigenlijk draag je het gewicht dus met deze band op je heupen.
Er zitten ook zakken in, die met een rits kunt afsluiten.
Je kunt in de zakken ook andere stoppen dingen die mee wilt nemen. Vaak doen duikers hier een reserveduiklamp in.
Aan de D-ringen die aan het trimvest zitten, kun je allerlei dingen hangen en zorgen dat je ze niet kwijtraakt.
Als je een trimvest uitzoekt, moet het natuurlijk de goede maat hebben. Te groot is niet prettig, want dan gaat je uitrusting 'rollen' over je rug. En te klein zorgt dat bij opblazen van het vest je helemaal strak zit. Dan kun je het benauwd krijgen!
Trimmen bij het duiken
Aan het vest zit de inflatorslang. Met de inflator kun je het vest bedienen om te trimmen. Trimmen is zweven in het water, dus precies op dezelfde diepte te blijven. Als dat lukt noemen we dat 'goed uitgetrimt'. Goed trimmen is belangrijk!
Aan de inflator zit een knop om lucht binnen te laten, deze zit dwars op het bedieningsdeel en is meestal rood. Daarmee ga je dus meer drijven. Op het eind zit een zwarte of grijze knop. Daarmee kun je lucht laten ontsnappen. Dan moet je wel de inflator boven je hoofd houden om de lucht weg te laten lopen. Als je dit doet, ga je dus meer naar beneden. Op het plaatje hieronder staat alles op een rij:
Als je niet goed uitgetrimt bent, kunnen twee dingen gebeuren:
- Je drijft omhoog en dan moet je met je vinnen jezelf naar beneden drukken door de hele tijd met je vinnen te zwemmen. Dit kost veel kracht en moeite. Daardoor gebruik je ook meer lucht.
- Of je bent te zwaar, dan zak je steeds dieper weg (misschien te snel en te diep) of kom je op de bodem. Dan veroorzaak je veel stof of je beschadigd bijvoorbeeld het koraal. Je kunt dan meer lucht in je vest blazen, maar dan blijft minder lucht over om te ademen, dus is je fles ook eerder leeg.
In geval van nood kun je aan het wateroppervlak het vest helemaal opblazen . Dan is het een reddingsvest geworden.
Overdrukventielen
De druk in je vest mag natuurlijk niet te hoog worden, anders blaas je hem stuk zoals je een ballon stuk kunt blazen. Daarom zitten er ook overdrukventielen op je vest die open gaan als de druk te hoog wordt.
Als je de inflatorknop in blijft drukken dan wordt eerst het vest helemaal stijf opgeblazen, en dan hoor je de ventielen open gaan. Zo kun je ze ook testen. Vaak zitten aan deze ventielen ook trekkoorden, zodat jij, of je buddy, deze ook kunnen laten afblazen in een noodgeval.
Trimvest met lood
Ook hebben veel trimvesten speciale zakken om zakjes met loodstof in stoppen, dan heb je geen loodgordel meer nodig. Dit noemen we in het trimvest geintegreerd lood. Een plaatje met zakjes stoflood zie je hiernaast.
Het vest Deze zakken voor het lood zijn andere dan de bergzakken, ze hebben ook een aparte sluiting. Dat is voor noodgevallen - een loodgordel kun je zo lostrekken en afwerpen als je je buddy snel naar boven moet kunnen brengen.
Met de speciale sluiting voor de loodzakjes kun je de loodberging van het vest snel losmaken en de loodzakjes uitwerpen, (bijna) net zo snel als bij een loodgordel.
Andere handigheidjes
Een trimvest heeft vaak ook zakken, met een rits om ze af te sluiten. Hier kun je spulletjes in meenemen, denk aan een kleine (extra back-up) duiklamp, of een leitje met stift om op te schrijven. Ook een kleine compactcamera past hier vaak in!
Aan de banden zitten vaak D-ringen. Hieraan kun je met een musketonhaak andere uitrustingsstukken vastmaken, zodat je ze niet verliest. Ook de console wordt vaak zo vastgemaakt, met een elastiek zodat de console dicht bij je vest zit en dus beschermd is, maar je de console wel makkelijk kunt aflezen.
Overzichtstekening
Wil je alle onderdelen van het trimvest goed bekijken? Klik dan op overzichtstekening trimvest. Op een nieuwe webpagina opent dan de tekening, die je dan ook kunt printen.
Dan kun je kijken wat je nog meer nodig hebt, bij basisuitrusting extra.