Duikbril
Duikkids

 

 

Adelaarsrog

 

Haai

 

Kerstboomworm

 

Zeepaardje

Je duikspullen verzorgen

Duikspullen zijn duur, maar wat nog belangrijker is, ze zijn ook heel erg belangrijk om veilig te kunnen duiken. Dus moeten we ze vertroetelen na de duik.

Spoelen na elke duik

Na elke duik is het belangrijk om je spullen goed te spoelen om stof, vuil, maar ook zeewater weg te spoelen. Zelfs na duiken in binnenwater (dus niet zout zeewater) is dit belangrijk.

Zeewater is zout en dat is vooral voor metaal van je automaat en vest heel slecht. Chloorwater van het zwembad is niet goed voor rubberen onderdelen, zoals de ventielen van je automaat, maar ook je duikpak (shorty) en zwemvliezen gaan langer mee als je ze na elke duik spoelt.
Let wel op als je de automaat spoelt: dan moet de stofkap op het filter van de eerste trap zitten en natuurlijk moet je dan nooit de waterloosknop van de tweede trap of octopus indrukken!
Je kunt de persluchtset ook afspoelen met een slang terwijl de druk nog op de automaat staat, dus voor het afbouwen. Dan kan er nooit water in de automaat komen.

SpoelenDuikpak drogen

Bij duikcentra en op boten voor duiken in open zee staan dan ook zoetwaterbakken om je materiaal, in elk geval je automaat, mee schoon te spoelen.

Na het spoelen hang je het duikpak ruim op om het goed te laten drogen. Niet in de stralende zon, dan droogt het neopreen uit! Het is slim om het ook, als de buitenkant droog is, even binnenstebuiten goed door te laten drogen.
Handschoenen en duiklaarsjes kun je op stokken goed uit laten druipen en laten drogen.

Trimvest spoelen

Tijdens het trimmen onder water kan met het ontluchten kan ook water in je vest lopen. Na de duik laat je dit eruit lopen door het trimvest wat op te blazen. Dit kan voor het losmaken van de inflatorslang nog met lucht uit je fles of door het met de mond te doen. Dan druk je de ontluchtingsknop in en blaas door het mondstuk lucht in je vest.

Water uit trimvest

Dan hou je het vest op de kop, wacht even tot al het water naar beneden is gelopen, en druk dan weer de ontluchtingsknop in. Dan komt het water door het mondstuk eruit. Als er veel (zout) water in je vest is gekomen, kun je ook na wat lucht wat leidingwater via een slang door het mondstuk erin laten lopen en goed spoelen. Ook weer leeg laten lopen natuurlijk! Dan een beetje lucht in het vest blazen en het trimvest op een kledinghanger laten drogen.

Voorlopig niet duiken?

Ga je voorlopig niet duiken, bijvoorbeeld met een winterstop? Hang dan je duikpak netjes op! Als je het opvouwt, dan blijven de vouwen in je pak en wordt dat een zwakke plek. Als je automaat goed droog is in een doos bewaren tegen stof en vuil. Ook je trimvest netjes ophangen!
De fles kun je rechtop laten staan, maar dan wel vastzetten aan de muur en op ongeveer 10 bar.

De winter is ook de tijd om bij de duikwinkel je automaat en vest na te laten kijken. Dan worden gelijk versleten onderdelen vervangen en alles ook van binnen goed schoongemaakt. En moet je fles niet gekeurd? Zijn de batterijen van je duikcomputer of duikhorloge nog goed?

Zo blijven je duikspullen heel lang in topconditie om veilig te kunnen duiken!

Nu je alles weet over duikspullen en hoe je ermee om moet gaan kunnen we gaan oefenen in het zwembad. We beginnen met te water gaan in het zwembad.Paginatop