Duikplan
Duikkids

 

 

Duiker met octopus

 

Koraalvlinder

 

Koraalwand

 

Nautilus

 

Duiken met kinderen

 

Hertshoornkoraal

Het duikplan

Okee, je weet hoe de duikstek eruit ziet.

Dan moet je nu samen met je buddy bepalen hoe de duik eruit gaat zien: Wat wil je zien onderwater. En hoe diep je wilt gaan, maar vooral ook kunt gaan om veilig te duiken. En dat hangt weer samen met hoe lang je op een diepte wilt blijven, en op welke manier je omhoog gaat komen.

Kinderen die duiken zullen zich hier nog niet druk over hoeven maken: de instructeur houdt alle veiligheid scherp in de gaten en dus ook de diepte van de duik. Maar als je echte duikbrevetten gaat halen (een 1 sters brevet, of 'open water diver'), dan is het misschien leuk om hier al iets van te weten. Een paar punten op een rijtje:

Mooie duikstekken bezoeken

Je kunt je duik voorbereiden door thuis al mooie duikstekken uit te zoeken. Wil je een overzicht van alle duikplaatsen van Nederland? Er zijn duikgidsen te koop, die voor alle duikstekken deze kaartjes hebben verzameld. Je kunt op internet kijken op de pagina van 'Duikersgids'. In deze duikersgids staan ook de duikstekken van Caribisch Nederland! Ook zijn er duikgids apps voor je mobiel!
Wil je deze app downloaden: klik op de link voor de App voor Android of voor de App voor iPhone.

Hoe je duikplan eruit ziet kan ook van andere dingen afhangen: als je de specialiteit 'onderwaterbiologie' doet, en je wilt bijvoorbeeld octopussen in zee gaan zoeken, dan zul je moeten weten waar deze dieren leven, wanneer ze actief zijn (dag of nacht), en op welke diepte ze meestal zitten. En leven ze in open water, in het zand, of tussen rotsen?

Wat wil je zien

Als je een duikstek kiest, kun je dus vooraf bepalen wat je wilt zien. Bijvoorbeeld in Nederlandse duikgebieden in plassen en meren liggen veel rare dingen op de bodem. Deze zijn daar bewust neergelegd omdat het leuk is om omheen of doorheen te zwemmen, maar ook omdat deze spullen vaak een prima schuilplaats vormen voor de vissen. Bijvoorbeeld 'reefballs' zijn betonnen bollen met gaten, prima plek voor vis en begroeiing!

Vaak staat op een kaart bij een duikcentrum aangegeven waar iets ligt. Kijk bijvoorbeeld maar eens op deze kaart van 'De Beldert' bij Tiel:

Kaart Beldert

Je ziet platforms (om oefeningen op te doen) op verschillende diepten (3 meter, 6 meter, 20 meter), maar ook een bootje, en de cockpit van een vliegtuig, verkeersborden, boomstronken en auto's. Door de kaart, waar ook bij staat hoe diep deze dingen liggen, en vaak ook omdat kompaskoersen vanaf het vertrekpunt zijn aangegeven, kun je allesnaar boven pagina vinden. In de Beldert zijn ook touwen gespannen tussen de objecten, dus als je het goede touw volgt, kom je er vanzelf! Het vertrekpunt is de steiger bij het parkeerterrein. Hiervanaf kun je met een schredesprong te water. Eruit (of ook erin) doe je via de trap naast de steiger.

Dus voor je de duik begint kun je al kiezen waar je naar toe gaat - de cockpit? Een bootje? Natuurlijk is het belangrijk dat iedereen die meeduikt weet wat de dingen zijn die iedereen gaat bekijken!

Duikdiepte en duiktijd

Dus moet je het duikplan hierop goed in elkaar zetten. De eerste stap is dat je weet hoe diep je wilt of mag gaan en dan kiest welke dingen je wilt bekijken, en hoe je daar gaat komen.

Het is het slimst om je duik te beginnen met het diepste deel, en als er andere dingen zijn die je wilt zien maar ondieper liggen, die in het tweede deel van je duik te doen.
Je zult ook rekening moeten houden met de luchthoeveelheid: je zult op tijd aan je opstijging moeten beginnen en zorgen dat je daarvoor nog genoeg lucht in je fles hebt. Ook om als het nodig is de veiligheidsstop op vijf meter diepte goed te kunnen doen.

Duikkids hoeven zich hier geen zorgen om te maken: de instructeur houdt alles bij en zorgt dat je veilig kunt duiken. Als je verder komt met leren duiken leer je ook hoe je dit kunt bepalen. Vroeger werden tabellen gebruikt waaruit je dit alles kon aflezen. Deze tabellen zitten nu in de gegevens van de duikcomputer verstopt, dus als je met een duikcomputer duikt werk je eigenlijk ook met dezelfde tabellen, maar dan zonder dat je het ziet!

Op de duikcomputer kan het er zo uit zien:

Duikcomputer duiktijd

Gebruik je een duikcomputer? Leen hem dan niet uit! De duikcomputer houdt bij welke duiken je hebt gemaakt, en berekent dus ook als je opnieuw gaat duiken de veilige duiktijd. Maar als je de computer uitleent, dan gaan alle duiken van jou en de andere duiker door elkaar lopen en is het niet betrouwbaar meer.

Meer wetenWil je meer weten over hoe je de oude duiktabellen kunt gebruiken: kijk op duikplan extra of klik op 'AFDALEN - de diepte in'.

Duiken maar!

naar boven paginaAlles goed uitgedacht? Ook eens met je buddy of de groep waarmee je samen duikt? Prima, dan kun je echt te water en gaan genieten! Ofwel we gaan afdalen!