Duikfles header
Duikkids

 

 

Vistunnel

 

Walvis

 

Papegaaivissen

 

Adelaarsrog

 

Koraal

 

Dolfijnen

De duikfles

De duikfles is een metalen fles, met bovenop een kraan waarop je de ademautomaat vast kunt zetten en de fles open en dicht kunt draaien.
In de duikfles wordt lucht gedaan, maar doordat de lucht wordt samengeperst past er heel veel in!
De meeste duikflessen hebben een inhoud van 10 liter, maar er zijn er ook kleiner van 5 of 7 liter. Volwassenen gebruiken soms nog grotere flessen van 12 of 15 liter.

Voor kinderen is, zeker voor zwembadtraining, een flesje van 5 liter het mooist. Deze hebben genoeg lucht om een uur in het zwembad onder te blijven, maar zijn niet zo zwaar als een grote 12 liter fles.

Duikflessen

Door het samenpersen van de lucht past in een duikfles wel 2000 liter lucht zoals die gewoon om je heen zit.Druk in duikfles
Wil je meer weten over de druk in de fles: klik op 'de diepte in'.

Bovenaan de fles zit de kraan. Hierop sluit je de ademautomaat aan en kun je met de draaiknop de fles open en dicht draaien. Er zijn twee typen aansluitingen voor ademautomaten, de eerste met een schroefaansluiting (DIN) en de ander met een beugelaansluiting (Int, internationaal). Als je een automaat met beugel wilt gebruiken op een schoefaansluiting kun je een tussenstuk in de fleskraan draaien. Hieronder zie je de twee kranen en de inschoefring (adapter)

Kranen DIN en INTAdapater DIN naar Int

De fles wordt beschermd door een flesvoet, waarmee hij ook kan blijven staan, en een net om de laklaag te beschermen. Sommigen vinden het handig om een handvat om de hals van de fles te zetten om deze makkelijk te kunnen tillen.

Flesvoet Handvat duikfles

LET OP: als je een duikfles niet gebruikt of stevig vast hebt, leg je hem plat neer!
Als een volle fles omvalt en de kraan wordt eraf gestoten, vliegt hij door de hoge druk in de fles als een raket rond en gaat dan overal doorheen, zelfs door de muur van het zwembad! Denk maar aan een opgeblazen ballon die je loslaat en die dan door de kamer 'vliegt'. Alleen een duikfles gaat nog veel harder!

vliegende ballon

In dit filmpje zie je wat er gebeurt als je bij een volle fles (200 bar) de kraan eraf 'hakt'. In deze proef wordt hiervoor een soort guillotine gebruikt. De fles schiet met enorme vaart vele meters weg!

Als je de duikfles lange tijd niet gebruikt, kun je hem het beste wel rechtop laten staan, met een beetje druk nog in de fles (dus niet helemaal vol, maar bijvoorbeeld 10 bar). Dan wel zorgen dat de fles niet om kan vallen, bijvoorbeeld door een ring aan een muur vast te zetten en hier de duikfles met een ketting eromheen vast te zetten.

Fleskeuring

Doordat een fles goed tegen de hoge druk moet kunnen moet een fles regelmatig worden onderzocht omzeker te weten dat hij veilig is. Als hij veilig is, wordt op de hals van de fles de keuringdatum gezet. Als je op vacantie flessen huurt, moet je hier dus ook altijd op letten. Als een fles niet gekeurd is en te zwak wordt, dan kan hij tijdens het vullen openbarsten. Natuurlijk heel gevaarlijk!

Fleskeuring

Keurmerk.paginatop

Als je wilt, kun je nu door naar het trimvest.