Kaart Middellandse Zee
Duikkids

 

 

Murene

 

Naaktslak

 

Octopus

 

Rog

 

Schelpdier

 

Vis bij Rhodos

 

Zeebaars

 

Visjes

 

Blauwvintonijn

Middellandse Zee

De kusten van de Europese Middellandse Zee landen zijn al jarenlang een bekende vakantiebestemming, ook al omdat Italie, Frankrijk, Spanje goed met de auto bereikbaar zijn. De eilanden van Spanje (Ibiza, Majorca, Menorca) en ook Malta en Corsica, maar ook Griekenland zijn met een korte vlucht aan te vliegen. De zuidkust van Turkije wordt ook steeds populairder.

Belangrijk zijn natuurlijk het mooie weer in de zomer. In de wintermaanden is het vaak aangenamer als in Nederland, maar zeker niet tropisch. Ook koelt het water van de Middelandse Zee in de winter af, tot rond of zelfs onder 20 graden.

Duiken in de Middellandse Zee

Griekenland snorkelenDe oorsprong van de moderne duikapparatuur voor sportduiken ligt in Frankrijk. Cousteau heeft dan ook vanaf de begintijd de Middellandse Zee ontdekt als duiklocatie. Door zijn films en boeken is duiken populair geworden.

In de Middellandse Zee is dan ook vanaf het begin van de onderwatersport veel gedoken. Jammer genoeg is dat ook onder water te zien. Ook de snelle ontwikkeling van het toerisme heeft op veel plaatsen een stempel op de wereld onder water gedrukt.

Waar kun je duiken? Veel zandstranden lopen heel glooiend af naar dieper water. De mooiste duikplaatsen zijn dan vaak ook niet direct vanaf het strand te bereiken. Wel interessant kunnen kleinere strandjes zijn, ingesloten tussen de rotsen (bij de Franse Alpen aan de kust).

Ook komen nogal wat rivieren in de Middellandse Zee uit. In de uistroomomgeving hiervan is het water vaak troebel en biedt ook weinig voor de duikers.Onderwaterlandschap

Dus de meest interessante plaatsen in de Middellandse Zee zijn vooral per boot bereikbaar. In veel plaatsen vindt je dan ook locale duikcentra, vaak een kleine winkel aan de boulevard, die boot duikexcursies organiseren. Mooi om te doen! Maar let er ook hier op dat je elkaar kunt verstaan.

Griekenland met de vele eilanden, vaak ook met rotspartijen, geeft mooie plaatsen om te snorkelen en ook duiken. Let wel op, de wetgeving in Griekenland is erg streng. Als je dingen (archeologische voorwerpen) meeneemt uit het water kun je in grote problemen komen. Ook de zuidkant van Turkije geeft mooie duikgelegenheden.

Als altijd: let goed op, ga alleen duiken met duikleiders met wie je kunt communiceren (taal), en die je vertrouwd. Helaas gebeuren, met name rond Turkije, nog al eens wat duikongevallen.

Leven in de Middellandse Zee

Het water is subtropisch, maar niet het hele jaar door op een gelijke temperatuur. ZeebaarsEchte koraalriffen zul je dan ook over het algemeen niet vinden. Wel veel zacht koraal, en soms ook wat hardkoraal op rotsen.

Veel soorten komen ook voor in de Rode Zee, het Suez kanaal geeft een verbindingsroute waarmee ook uitwisseling van vissoorten kan voorkomen. MureneVia de straat van Gibraltar komen ook dieren vanuit de Atlantsiche Oceaan de Middellandse Zee binnen.

Helaas is er ook heel veel gevist, en met name grotere vissoorten (tonijn bijvoorbeeld) zijn zeldzaam geworden. Bij het vissen werden vroeger zelfs explosieven gebruikt - door de klap kwamen de vissen bewusteloos boven drijven. Maar dat leidde er ook toe dat hele stukken koraal werden weggeblazen.

Ook speervissen (duiken met harpoenen, in Nederland verboden) heeft een grote aanslag gepleegd op bijvoorbeeld zeebaarzen. Mooie grote zeebaarzen als op de foto zijn dan ook zeldzaam geworden, helaas.

SteenvisGelukkig is er nog genoeg te zien om duiken aantrekkelijk te maken! Maar voor de mooie plekken moet je wel weten waar je moet zijn, dus informeer bij de duikcentra.

Let ook hier goed op, sommige soorten kunnen gevaarlijk zijn. De steenvis (foto) bijvoorbeeld is door zijn camouflagekleur bijna niet herkenbaar tussen de rotsen, maar heeft gemene stekels in zijn rugvin. Het gif is ook voor mensen gevaarlijk.

Murenes verschuilen zich vaak tussen de rotsen, maar als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze gemeen bijten. Dus nooit je handen ergens in steken!

Een heel bijzondere vis is de vliegende knorhaan, een soort poon. Zijn borstvinnen zijn enorm groot en breed, daarmee beweegt hij zich over de bodem. Hij heet dan 'vliegende' knorhaan, hij komt niet boven water zoals echte vliegende vissen wel kunnen doen.

Vliegende knorhaan

Snorkelen kun je vanaf het strand doen, maar is vooral leuk als de stranden worden geflankeerd door rotsuitlopers de zee in. Hier kun je nogal eens octopus zien, of kleinere vissen. Let wel op dat de golfslag je niet tegen de rotsen laat slaan!

Wimeplvissen

De Middellandse Zee heeft veel te bieden!

De volgende pagina gaat over streken die veel verder weg zijn, het duiken in de Indische Oceaan.

Geniet ervan!

Paginatop