Nederland binnenwater
De meeste duikers uit Nederland maken hier de eerste buitenduiken. Plassen en meren zijn overal in Nederland te vinden! Soms zijn ze altijd al aanwezig geweest in het landschap, maar ze kunnen ook door andere manieren zijn ontstaan.
Vaak zijn dit plassen of meren, ontstaan door het opgraven van zand voor wegenbouw. Dan komt vervolgens het grondwater omhoog en ontstaat een grote plas. Na verloop van tijd komen hier vissen in - vaak nemen watervogels als eenden visseneitjes mee aan hun poten.
Ook kunnen plassen ontstaan na een dijkdoorbraak, dit wordt een 'wiel' genoemd. Door de sterke stroming bij het doorbreekpunt in de dijk ontstaat een diepe put, het wiel. De dijk wordt er dan later weer omheen gebouwd, maar het wiel blijft bestaan.
Veel Nederlandse duikcentra, die ook opleidingen geven, zijn gebouwd aan een binnenwaterplas.
Wat zie je in Nederlandse plassen?
De bodem is meestal zand of klei. Pas op met je vinnen, als je hier overheen wappert dan wordt het snel troebel!
Waterplanten zijn vaak waterpest, soms ook algen, en langs de kanten riet. In ondiepe stukken kunnen ook lissen en waterlelies voorkomen. Deze planten drijven met hun blad en bloemen aan het oppervlak, maar de stelen lopen onder water tot 3 meter diep!
Pas dus ook op, want met je duikspullen blijf je hier makkelijk tussen haken. Niet fijn, en je trekt bij het losmaken ook alles stuk.
Vooral langs de rietkanten kun je in de late zomer jongvisbroed zien.
Veel voorkomende andere vissen zijn baarzen, die met hun rode vinnen en dwarse strepen goed zijn te herkennen. Ze zwemmen vaak in scholen rond.
Je vindt ze nogal eens bij hoeken en gaten - kleiblokken, of in voorwerpen die door de mens in het water zijn geplaatst.
Daarnaast kun je karpers vinden. Karpers kunnen groot worden, maar zijn vaak schuw en vallen door hun egale bruine kleur niet erg goed op.
Snoeken zijn ook bekende roofvissen, die je nogal eens ziet. Lang en slank, vaak met groene stippen, en een grote van tanden voorziene mond. Ze kunnen meer dan een meter lang worden! Ze liggen nogal eens in ondiep water te rusten.
Ook kun je kleine beestjes op de bodem vinden, zoals kleine zoetwaterkreeftjes.
Soms kun je een grote meerval tegenkomen, of zelfs een steur! Deze vissen kunnen enorm zijn. Bij nachtduiken kun je ook palingen zien.
Duikcentra
Zoals gezegd, zijn bij veel plassen ook duikcentra gebouwd. Daar kun je je omkleden, je fles laten vullen, en vaak ook materiaal kopen of huren.
Ook zijn bij duikcentra in de plassen op diverse diepten oefenplateau's aangelegd. Bijvoorbeeld op 3 meter, 6 meter en 10 meter. Hier kun je dan oefeningen op doen, of hiervanaf opstijgen om te oefenen .
Maar vaak zijn bij de duikcentra ook speciale routes in de plas uitgezet. Duikcentra of duikclubs maken hun duikstek vaak ook leuker door van alles onder water neer te zetten.
Zo ligt er een cockpit van een vliegtuig in de Beldert (Tiel) en een bus in de Vinkeveense plassen.
Maar op veel plaatsen wordt het duiken met allerlei dingen om omheen of doorheen te duiken leuker gemaakt. Ook voor vissen zijn dit goede schuikplaatsen.
Vooral scholen baarzen zoeken de beschutting van dit soort objecten.
Karpers vindt je nogal een in de begroeiing langs de kant. Snoeken ook, maar die kunnen op een zomerse dag ook in relatief ondiep water liggen te zonnen!
Steur en meerval leeft alleen, meestal in wat dieper water. Het is geluk hebben om die tegen te komen tijdens de duik! Maar de mensen van het duikcentrum weten meestal ook precies waar de voorkeursplekjes van alle vissen zijn.
Duikvoorbereiding
De grote voordelen van duiken in zoetwaterplassen is dat het vaak dichtbij is. Ook is er geen stroming door getijden, dus je kunt altijd te water. Wel kan het druk zijn, vooral in het weekend. Dan is het water vaak stoffig. Het zicht is ook beperkt, als je veel geluk hebt kun je ongeveer 6 meter zien. Een duiklamp mee is dan fijn!
Je duik voorbereiden kun je prima thuis, met de apps (voor android of iPhone) van 'duikgids'. Dan kun je online je route bepalen, en zien welke dingen op welke diepte liggen en hoe je daar kunt komen.
Kijk ook nog maar eens bij 'Duikplan' om te zien hoe je een duik goed voor kunt bereiden.
De volgende pagina gaat over Duiken in Zeeland en op de Noordzee!