Header Australie
Duikkids

 

 

Doopvontschelp

 

Blauwe zeester

 

Barriererif uit de lucht

 

Duikkid

 

Koningsvissen

 

Barriererif snorkelen

 

Pijlstaartrog

 

Strand Ningaloo

 

Walvishaai bek

 

Ningaloo snorkelen

 

Schildpad

 

Zeepaard

Australie

Australie is het kleinste continent. Het ligt op het zuidelijk halfrond, dus aan de andere kant van de evenaar. Daarom zijn de seizoenen in Australie omgekeerd als bij ons - Kerstmis valt daar in de zomer! Australie is dus ook niet dichtbij, de reis erheen duurt lang. Het is wel een heel bijzonder continent, ook omdat op het land heel andere dieren leven als wij kennen, zoals de buideldieren. Snorkelen Barriererif

De Noordkant ligt net onder Nieuw Guinea, en dus vrij dicht op de evenaar. De westkust ligt aan de Indische Oceaan, de oostkust aan de Stille Oceaan. In de watergebieden rond Australie leven ook veel haaien, vooral ook aan de westkant. Mooi om te zien, maar ook een risico! Helaas gaat Australie met het weren van de haaien erg ver, kijk ook maar bij bedreigingen.

In en bij Australie zijn enkele zeer bekende duikgebieden, we noemen er hier drie. Duiken is goed mogelijk, bij de duikgebieden zijn veel duikcentra te vinden met goede instructeurs. De taal die in Australie wordt gesproken is Engels, dus ook bij duikscholen en duikexcusies. De meeste duikstekken zijn alleen per boot te bereiken. Vanaf de boot, maar soms ook vanaf de kust, kun je natuurlijk ook prachtige snorkeltrips maken!

Groot Barriere Rif

Groot Barrière Rif kaartIn het Engels is het dus The Great Barrier Reef. Het ligt aan de noordoostkust van Australie en dus in de Grote (of ook wel Stille) Oceaan.

Het is een heel lang gestrekt gebied, ongeveer 2600 kilometer, dus twee keer achter elkaar van Nederland naar Zuid Frankrijk!. Er zijn meer dan 2900 losse riffen en ruim 900 eilandjes in dit gebied te vinden.

Vanuit de grote steden zoals Cairns worden veel duikexcursies georganiseerd. Maar het loont zeker de moeite om vanuit kleinere plaatsen je duiken te plannen. Dit is vaak voordeliger als bij de grote steden.

Ook voor het duiken is het bij de rustiger plaatsjes mooier. Groot barrière rif kaartBij de grote steden wordt relatief veel gedoken en is dus soms ook wat beschadiging te zien op het rif. Bij de kleinere plaatsen is het rif nog ongerept en volledig intact.

Wil je helemaal genieten? Dan is een tip een live aboard voor enkele dagen. Het rif valt namelijk uiteen in een deel dicht op de kust, 'the inner reef', en een deel verder weg, 'the outer reef'. Door de grotere afstand is the outer reef alleen te doen met een live aboard. Maar dan zie nog alle schoonheid van dit rif!

Het Groot Barriere rif heeft ook een functie. Barriere betekent namelijk 'beschermende wal', een strook van ondiep water die grote golven bij stormen kan breken en zo de kust kan beschermen. Kijk maar naar het schema. Schema barriererif

Het is ontstaan doordat in tien duizenden jaren tijd geleidelijk het water is gestegen, of het land iets is gedaald. Daardoor ontstaan de ondiepten, en is een oude heuvelrug de basis voor het rif geworden. Tussen land en rif ontstaat een strook van ondiep water, de lagune.

Het Groot Barriere rif is bekend om zijn grote vissen. Je kunt enorme rifbaarzen tegenkomen. Maar ook heel bijzondere kleinere vissen, die door hun vorm helemaal wegvallen in de omgeving, zoals draakvissen. Schildpadden zie je ook veel. Paginatop

Draakvis

Heel bijzonder zijn ook de doopvontschelpen. Prachtige, vaak heel grote schelpen met bijzondere gegolfde randen. De beide helften openen en sluiten, en filtreren zo het zeewater op voedsel.

DoornenkroonWel mooi om te zien, maar niet goed voor het koraal, is de doornenkroon. Een zeedier dat het koraal afgraast en zo helemaal vernietigd. Als je naar het plaatje rechts kijkt, dan zie je waarom hij zo heet.

ZeebaarsKortom, het is een hele reis, maar als je ooit de kans krijgt om hier te gaan duiken, moet je het zeker doen!

Kijk ook maar in de linker kolom om mooie foto's van het zeeleven op het Groot Barrière rif te zien.

 

 

Ningaloo Reef

Ningaloo kaartVan de oostkust van Australie naar de westkust, de plek waar je Ningaloo Reef kunt vinden.

Ningaloo rif kaartZoals gezegd ligt dit rif eigenlijk in de Indische Oceaan. Het rif is niet zo lang en breed als het Grote Barriere rif, maar groot genoeg om veel duiken te kunnen maken.

Je zult natuurlijk alle vissoorten vinden die je ook ziet in de Indische Oceaan.

Daarnaast is Ningaloo zeker ook bekend om de enorme walvishaaien.

Het zijn haaien, maar niet de bloeddorstige soort. De walvishaai eet plankton, de microscopisch kleine plantjes (fytoplankton) en diertjes (zooplanton) dat in het water zweeft. Deze dieren zijn dus volkomen ongevaarlijk voor duikers!

WalvishaaiZe kunnen wel heel erg groot worden, als duiker val je dan bijna in het niet.

Maar niet alle haaien zijn zo vriendelijk. Australie is ook bekend door de aanvallen van haaien op surfers. Gelukkig worden duikers minder snel aangevallen.

Maar het is natuurlijk altijd verstandig om bij het afspreken van je duiktrip bij de duikleiding na te vragen of er een risico is! Hieronder zie je een tijgerhaai.

Tijgerhaai

Shark Bay

PaginatopDe laatste bekende duikstek, en ook beschermd natuurgebied net als de andere besproken duikgebieden, Shark Bay. Letterlijk 'haaienbaai'. Je vindt dit gebied in inhammen een paar honder kilometer onder Ningaloo, dus ook in de Indische Oceaan. Je ziet Shark Bay ook aangegeven op het kaartje hierboven. Door de meer zuidelijke ligging is het water wel frisser.

Moneky MiaShark bay is bekend om de walvishaaien, die hier in het voorjaar (in Australie is het dan herfst) verzamelen, in april en mei vooral bij volle maan.

Voor de kust vindt je ook walvissen zoals de bultrug. Dit zijn eigenlijk enorme zoogdieren, net als dolfijnen ook zoogdieren zijn.

SchildpadDolfijnen komen hier ook vaak voor en zijn zelfs goed te benaderen. Je kunt ze zien en voeren bij Monkey Mia.

In de baaien staat veel zeegras, ook zeldzame soorten. Shark Bay is ook een veilige plek voor zeldzame soorten schildpadden. Kortom: heel veel verschillende soorten, die je zowel met de snorkel als met je duikset kunt gaan bekijken!

 

Australie: een topper voor het duiken!

Australie heeft dus met het Grote Barrière rif en Ningaloo een enorme rijkdom aan koraalrif, maar ook in wat koelere streken bij Shark Bay heel veel moois voor de duikers.

Koraal bij Barriere rif

Jammer genoeg wordt ook hier, net als op veel andere plaatsen, het zeeleven bedreigt.

Vaak door belangen en niet goed nadenken van de mens! Hierover kun je meer lezen op de volgens pagina, waar we de gevaren voor het voortbestaan van het zeeleven laten zien bij bedreigingen.

Paginatop