Glasbodemboot
Duikkids

 

 

 

Koraal

 

Onderwaterlandschap

 

Onderwaterlandschap

 

Doktersvis

 

Garnaal

 

 

Duiken 'op het droge'

Dat kan natuurlijk eigenlijk niet. Duiken en snorkelen doe je in het water en dus wordt je nat. En als je eenmaal hebt gedoken, in de rust van het water (je hoort niets, behalve de bubbels van je ademhaling) en op je gemak alles kunt bekijken tot de kleinste details van een kleurige naaktslak, dan weet je dat er niets is dat hieraan kan tippen.

Maar deze pagina geeft wat ideeen voor als je (nog) niet kunt duiken in buitenwater, bijvoorbeeld omdat je nog niet ver genoeg bent in je opleiding, of omdat je nog geen apparatuur hebt. Of je bent op vakantie, maar je reisgenoten zijn geen waterratten, dan is het vaak toch mooi om de onderwereld te bekijken.

Aquaria en dierentuinen

In Nederland hebben veel dierentuinen gelukkig ook veel aandacht voor het leven in de zee en oceaan.

Veel duikverenigingen, zeker ook met een jeugdafdeling, maken met de club een trip hier naar toe. Als je met een groep gaat, kun je vaak ook speciale rondleidingen krijgen, dan leer je nog meer over de zee en de dieren die hier leven.

Oceaantunnel

Vaak zijn er ook spectaculaire tunnels, waardoor het lijkt of je een beetje aan het duiken bent.

Aquarium MonacoOok op vakantie in het buitenland zijn er zeker aan de kust veel mooi ingericht aquaria. Vaak grote gebouwen, waarin ook thema aquaria zijn, dus aqaria met diersoorten speciaal uit de zee in de streek waar je op dat moment ben.

Omdat deze Aquaria alleen de zee als onderwerp hebben, in tegenstelling tot (algemene) dierentuinen is er vaak ook meer informatie over de zee en alles wat daar leeft. Bijvoorbeeld ook over de zee zoogdieren.

Aan veel Aquaria zijn ook universiteiten verbonden, en wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan. Door biologen die zijn gespecialiseerd in het zeeleven. Natuurlijk is dit een droombaan als je van duiken houd!

MonacoEn dit onderzoek is heel belangrijk, het maakt duidelijk hoe het leven in de zee en oceaan functioneert, hoe alles samenhangt. En wat daarop van invloed is.

Daarmee kunnen we ook leren hoe we de bedreigingen voor de oceanen kunnen beheersen. Of ontdekken we dat sommige nieuwe ontwikkelingen bedreigingen zijn terwijl we dat nog niet wisten. Misschien kan het tij dan nog gekeerd worden.

Een erg bekende zee onderzoeker, en ook 1 van de eerste duikers, was Cousteau. Hij was vooral ook verbonden aan het Aquarium in Monaco (daar zie je hier enkele foto's van).

Glasbodemboten

GlasbodembootIn gebieden met mooi helder water, en ook veel leven in de ondiepe kuststrook, varen vaak glasbodemboten. De naam zegt het al: de bodem van het schip is dieper gemaakt, en daar kun je dan door grote glaswanden naar het zeeleven kijken.

Het geeft een leuke indruk, maar door de grootte van de boot kan deze vaak alleen langs voldoende diep water en op veilige afstand van de kust varen. Daarmee is hetgeen je kunt zien vaak veel minder als bijvoorbeeld in een aquariumgebouw.

Thuis

En als je op avontuur wilt met anderen, dan zijn er genoeg DVD''s te vinden. Veel documentaires worden ook op DVD uitgebracht, en ook bekende TV series komen zo uit. Zomaar een paar voorbeelden...

OceansWitte haai DVDPlanet OceanReuzen van de Oceean

En er zijn ook schitterende fotoboeken van zee dieren. Soms wel kostbaar, maar hier kun je op je gemak alle details vissen, garnalen, koralen en andere kleinere dieren (macro fotografie ,zie specialities - fotografie) zien, of gewoon genieten van de foto's. Zoals in 'faces of the deep', 'gezichten van de diepte', met onder andere close-up portretten van vissen.Faces of the Deep

 

Er is dus heel veel te vinden, boeken, DVD's, gewoon TV kijken.

Zelfs de eerste onderwaterfilms gemaakt door Jacques Cousteau komen soms weer opnieuw op DVD uit. Cousteau was, samen met Cagnan, de uitvinder van de perslucht duikapparatuur. Als je op deze DVD's naar de duikapparatuur van toen (rond 1950 - 1960) kijkt en vergeljkt met het materiaal waar we nu mee duiken, zie je enorme verschillen. Duiken was toen echt een sport met meer risico als nu! Maar ook de verschillen met het onderwaterleven zijn opvallend. Paginatop

 

 

Dus ook al kun je nog niet (diep) duiken, op deze manier kun toch genieten van het mooie onderwaterleven en hierover veel leren!

Duiken leren?

Heb je na dit alles zin om echt te gaan duiken en wil je duiken gaan leren? Kijk op de volgende pagina's! Dan zie je de mogelijkheden, waar je kunt gaan oefenen, dit kan bij duikerverenigingen of bij duikscholen. Veel succes!