Licht en golflengte
Op de pagina over geluid heb je al iets kunnen lezen over golven van lucht.
Licht is ook een golfbeweging, en de golflengte bepaald de eigenschappen en dus ook de kleur. Wit licht zoals wij dat kunnen zien , en de kleuren die samen wit licht maken, zijn een stukje van het 'elektromagnetisch spectrum'.
Elektromagnetische straling
In de afbeelding hieronder zie je alle vormen van elektromagnetische straling. Dit is heel breed, maar een klein stukje daarvan kunnen we zien met onze ogen. De lagere frequenties wordt gebruikt om radio- en tv uitzending uit te zenden. Ook de magnetron werkt met elektromagnetische straling!
Hierna volgt dat deel dat we met onze ogen kunnen waarnemen. De 'kleur' infrarood kunnen we nog niet zien. Dit is eigenlijk warmtestraling!
Dan volgt het deeltje met zichtbaar licht.
De 'kleur' ultraviolet zien wij ook niet meer. Maar insecten kunnen deze wel zien, en maken hier gebruik van om hun prooi te vinden!
Nog hogere frequenties geeft Rontgenstraling, die in het ziekenhuis wordt gebruikt om Rontgenfoto's te maken. De gamma straling is radio-actieve straling. Radio-actieve straling zien we ook niet, maar is wel gevaarlijk!
Het kleine stukje in het midden is het witte licht. Je ziet daar ook van rood naar paars de andere golflengtes. Door de afnemende golflengtes van rood naar paars (violet eigenlijk) kunnen de kleuren met een prisma worden gescheiden.
Wat je ook ziet: met hogere frequenties neemt ook het vermogen van de stralen om diep door te dringen toe. Rontgenstralen dringen door je lichaam heen, en radio-actieve stralen gaan zelfs door veel meer materiaal. Om radio-actieve stralen tegen te houden heb je vaak dikke loden wanden nodig.
Dit zie je ook bij duiken en diepte: de hogere frequenties, dus het blauw en paars, dringt het diepste in het water door en blijft dus ook op grotere diepte aanwezig. Rood en oranje zijn al op geringe diepte uit de kleuren verdwenen!
Je kunt met de link terug naar 'kleuren en diepte', of je kunt verder naar de volgende en laatste pagina over de eigenschappen van water: 'zoet en zout'.
Maar als je het interressant vindt kun je natuurlijk ook het volgende stukje nog lezen!
Gevaarlijke straling
Elektromagnetische straling kan ook gevaarlijk zijn. Hoewel je met duiken hier weinig mee te maken krijgt, hieronder toch een paar voorbeelden:
Ultraviolet licht - ook afgekort tot UV licht. Dit kunnen we niet zien, maar wel merken! Het is UV licht dat in onze huid ervoor zorgt dat we in de zomer een mooi bruin kleurtje krijgen. Maar teveel UV licht geeft ook een kans op huidbeschadiging en zelfs huidkanker. Daarom wordt altijd geadviseerd voldoende zonnebrand te gebruiken!
Rontgenstraling - in het ziekenhuis natuurlijk gebruikt om een 'foto te maken'. Van een gebroken been bijvoorbeeld. Maar ook de CT (computerised tomography, met de computer 'plakjes' van je lichaam afbeelden) werkt met Rontgenstraling. Teveel van deze straling is niet gezond. Medewerkers in het ziekenhuis die veel met Rontgenstralen werken dragen dan ook meters om de hoeveelheid straling te bepalen. Als het nodig is omdat het lichaam niet op een andere manier beschermd kan worden, dan worden loodschorten gedragen. Dit zijn grote schorten die het hele lichaam bedekken en waarin loodvellen zijn in gesloten die de Rontgenstralen tegenhouden. Zwaar!
Gammastraling - dit is echt gevaarlijke 'radio actieve straling'. Gamma straling wordt in beperkte mate gebruikt om bijvoorbeeld levensmiddelen langer houdbaar te maken. Maar ook hier is teveel straling schadelijk en kan het kanker veroorzaken!
Je kunt met de link terug naar 'kleuren en diepte', of je kunt verder naar de volgende en laatste pagina over de eigenschappen van water: 'zoet en zout'.