Capsule
Duikkids

 

 

Anemonen Grevelinge

Medicijnen en duiken

Kun je duiken als je medicijnen moet gebruiken?
Net als bij ziekten en duiken is het antwoord niet altijd eenvoudig. Eigenlijk kan ook hier alleen maar het advies worden gegeven om te overleggen met een duikersarts die ook met name kennis heeft van kinderen en duiken.

De reden van het gebruik van medicijnen

Vaak zit hier al het eerste probleem: geneesmiddelen worden niet zonder reden voorgeschreven. Er is dus iets aan de hand!

De eerste stap is dan ook het gezondheidsprobleem, de ziekte die je hebt, te bekijken. Wat betekent de ziekte voor het duiken?
Als de ziekte die je hebt, dit medische probleem, al een reden is om niet te duiken is het effect van de medicijnen bij duiken niet meer van belang - je kunt dan jammer genoeg gewoon niet gaan duiken!

Als de geneesmiddelen kortdurend zijn voorgeschreven om dit probleem te verhelpen dan is het verstandig om eerst (met medicatie) de ziekte te laten genezen, dus te herstellen. In deze tijd van beter worden kun je dan niet te duiken.
Als de geneesmiddelen niet meer hoeven te worden gebruikt en je bent weer helemaal beter, kun je (na overleg met je huisarts of duikerarts) vaak weer verder duiken. Dit is bijvoorbeeld bij een antibioticum kuur bij een infectie.

Moet je medicijnen blijvend gebruiken, dan is de ziekte waarvoor je dit moet gebruiken van belang. Als deze ziekte zelf geen probleem is voor het duiken, dan moet je samen met de duikersarts kijken of de medicijnen dit ook niet zijn. Dan moet vooral gekeken worden of de medicijnen geen bijwerkingen hebben die belangrijk zijn bij het duiken. Een voorbeeld zie je hieronder.

De algemene regel

Meestal gaat het gebruiken van medicijnen en duiken niet samen. Duik dus niet voordat je dit met de keuringsarts hebt besproken en desnoods hiervoor opnieuw bent gekeurd!

Van veel medicijnen is niet bekend of bij druk, dus bij duiken, de reacties van je lichaam op de medicijnen anders is als boven water. En dus ook niet of je hersenfunctie (dus het nadenken!) niet veranderd door de medicijnen.

WaarschuwingsstickerJe kunt in elk geval niet duiken met medicijnen waarbij op het doosje een geel stickertje is geplakt, zoals op het plaatje.

Hierdoor wordt je wat suffer en trager, en dat is nu juist wat je niet wilt hebben onder water!naar boven pagina

De volgende pagina vertelt je alles over duikerartsen en duikkeuringen!