Jonge duiker
Duikkids

 

 

Wrak

 

Grotduiken

Wat zijn specialisaties?

Duiken leren is maar de eerste stap.
Het is niet anders als leren lopen, fietsen of zwemmen bijvoorbeeld. Dit zijn dingen (vaardigheden) die je eerst moet leren voordat je ze kunt gebruiken. Lopen heb je nodig om atletiek te kunnen doen, fietsen om te kunnen fietscrossen, zwemdiploma A voordat je kunt gaan wedstrijdzwemmen bij de Olympische Spelen.

Het mooie van duiken is dat je daarmee toegang krijgt tot een heel bijzondere wereld, waar we als mens eigenlijk niet thuis horen, de wereld onderwater. En omdat daar zoveel speciale dingen zijn te zien, is het ook leuk om daar meer over te weten. En dat meer over weten, dat leer je bij Specialisaties (in het Engels: Specialties).

Rifbaars

Op de volgende webpagina's kun je een aantal voorbeelden zien van specialisaties en wat je daarbij kunt leren. Er zijn er natuurlijk nog veel meer! Welke je wilt doen hangt natuurlijk af van wat je zelf leuk vind.

Bij duiken in buitenwater zul je vaak dingen van meer specialisaties combineren. Duiken op de Noordzee doe je vanaf een boot, en vaak naar wrakken die daar liggen en dan kijk je naar het onderwaterleven. Vaak worden ook foto's gemaakt - dan heb je dus dingen van bootduiken, wrakduiken, biologie en fotografie door elkaar.

Veel duikvereniging die duiklessen aan kinderen geven, zorgen ervoor dat ook de kinderen die nog niet toe zijn aan buitenduiken, bepaalde dingen van deze specialisaties ook kunnen doen in en rond het zwembad of in theorielessen om ermee kennis te maken. Dan kun je in elk geval een beetje 'ruiken' aan de specialisaties voor het buiten water.

Zeekoe

Kijk via het menu over welke specialisaties je meer wilt weten! De eerste is onderwaterbiologie.