Tweede trap
Duikkids

 

 

Trompetvis

 

sepia

Wat is perslucht duiken?

Snorkelen aan de oppervlakte en hoekduiken maken is heel mooi, maar mensen hebben altijd diepeDuiksetsr willen duiken en ook langer onder water willen blijven.
Dit lukte nadat Jacques Yves Cousteau en Emile Gagnan in 1943 de eerste bruikbare apparaten bedachten om te kunnen duiken: de persluchtapparatuur.

Rechts zie je een aantal moderne duiksets, een duikfles met trimvest en ademautomaat. Let op: flessen mogen niet los rechtop staan zoals hier!

 

Als je gaat duiken neem je eigenlijk gewoon de lucht mee die je nodig hebt. Deze lucht zit samengeperst in de duikfles op je rug.
Door de ademautomaat krijg je die lucht in de hoeveelheid die nodig hebt. Het ademen door een ademautomaat gaat net zo makkelijk als door een snorkel! Als je uitademt hoef je zelfs niet hard te blazen, de lucht die je uitademd stroomt aan de onderkant van de automaat weg (en borrelt langs je wangen omhoog).

Duiken
De lucht uit de fles wordt ook gebruikt voor andere dingen, bijvoorbeeld om te zorgen dat je blijft zweven in het water en niet als een blok op de bodem terecht komt, hiervoor gebruik je het 'trimvest'.

De apparatuur is natuurlijk wel zwaar en maakt je log. Dus je kunt je lang niet zo soepel bewegen als tijdens het snorkelen. Ook schrikken de vissen soms van de luchtbellen die uit de automaat komen als je uitademt. Maar het is een feest om zwevend, met alleen het geluid van je ademautomaat, samen met je buddy van het onderwaterlandschap te kunnen genieten!

Zweven

Nu gaan we vertellen waar je duikuitrusting allemaal uit bestaat. We beginnen met de ademautomaat.