Duikkleding
Alleen in erg warm water, rond de tropen, zou je kunnen duiken zonder dat je een duikpak nodig hebt.
Maar omdat de banden van je trimvest en loodgordel toch niet fijn voelen direct op je lijf, gebruik je daar toch ook beschermende duikkleding.
Ook is duikkleding belangrijk om je te beschermen tegen bijvoorbeeld kwallen, of harde bodem zoals rotsen. En bij snorkelen voorkomt het dat je schouders verbranden!
De duikpakken worden gemaakt van neopreen rubber. Dit is zacht en soepel, en bestaat uit heel fijne luchtbelletjes in het rubberlaagje. De luchtbelletjes beschermen tegen de kou. Maar door de luchtbelletjes drijft dit pak ook, en jij dus ook.
Maar . . . . lucht kan samengedrukt worden, dus als je dieper gaat wordt het rubber dunner. Dus ook het drijven van het pak wordt minder. Dat is een reden om goed te kunnen trimmen! Ook wordt de bescherming tegen kou iets minder als je dieper gaat omdat het luchtbelletjes in het rubber worden samengedrukt.
De meeste duikpakken zijn natte pakken, dit pak loopt vol met een dun laagje water tussen je lijf en het pak. Dit water is eerst koud (nooit lekker om het koude water in te stappen en het pak langzaam volloopt) maar wordt snel warm. Een goed duikpak moet dus ook goed aansluiten op je lijf.
Duikpakken hebben we voor verschillende gebieden waar we duiken. Even kort:
Verschillende duikpakken
- De shorty
Dit is een klein duikpak met korte mouwen en korte pijpjes. Fijn in het zwembad met perslucht, en ook bij tropisch water. Dit pakje is niet dik, meestal 3 mm.
- Tropenpak
Dit is een overall, dus met lange mouwen en pijpen, maar ook meestal maar enkele millimeters dik. Het beschermt niet tegen de kou, wel tegen aanraking van kwallen en harde bodem. Vooral de bescherming van de knieen kan fijn zijn.
- Koud water duikpak
Een pak zoals we dat in Nederland gebruiken bestaat meestal uit twee delen. Een overall, dus lange mouwen en pijpen, vaak met extra bescherming op de knieen. En daaroverheen een jack met capuchon (cap). Door overall en jack heb je op je borst een dubbele laag, dus dit beschermd erg goed tegen de kou.
Het rubber is meestal 5, maar ook vaak 7 mm dik. Over je buik en borst heb dus 10 of 14 millimeter neopreen.
Als het water niet al te koud is, of je niet te diep gaat (hoe dieper hoe kouder) dan kun je ook alleen de overall gebruiken, soms met een losse cap.
Door de dikte heb je meer lood nodig, en beweeg je je minder makkelijk.
- Handschoenen en duiklaarzen
In Nederland en ander kouder water moet je ook je handen beschermen tegen de kou. Daarom dragen we handschoenen. Deze zijn meestal van 3 of 5 millimeter dik neopreen. Daarom zijn alle bedieningsknoppen van je trimvest zo groot, die kun je dan ook met de dikke handschoenen aan bedienen. Voor je voeten heb je duiklaarzen, vaak ook met een goede anti-slip loop zool. Je buitenvinnen moeten hier natuurlijk wel overheen passen!
Ook in water met tropische temperaturen draag je vaak duiklaarzen om je voeten te beschermen tegen scherpe randen of zee-egels bij het in- en uit het water gaan.
Waar je op moet letten als je duikpakken koopt
Een goed duikpak moet dus goed aansluiten op je lijf. Niet te strak, want dan kun je niet soepel bewegen, of zelfs niet goed ademhalen. Maar ook niet te ruim want krijg je telkens koud water binnen! En natuurlijk moet je je goed kunnen bewegen met het duikpak aan en het ook makkelijk aan kunnen doen en uit kunnen trekken.
Om goed een duikpak uit te zoeken moet je dus passen!
Omdat jullie nog groeien, moet je dus ook regelmatig een groter pak hebben. Kijk dan ook op bijvoorbeeld Marktplaats, dan hoef je niet telkens een helemaal nieuw pak te kopen en kun je het pak dat je te klein is geworden ook weer verkopen.
Duikers die veel duiken, vooral in koud water, gebruiken een droog pak. Dit is helemaal waterdicht, en je kunt er dan ook warme kleding in aantrekken. Strakke manchetten bij de polsen en enkels zorgen dat ook hier geen water binnen komt. Wel moet je zorgen dat er voldoende lucht in zit en blijft, dus dit pak wordt ook aangesloten met een inflatorslang op de automaat.
Maar dit is geen pak voor beginnende duikers, dus hier vertellen we verder niets over.
Als je wilt kunt je nu door naar de duikinstrumenten.