Header Rode Zee
Duikkids

 

 

Murene

 

Vissen Rode Zee

 

Wimpelvissen

 

Koraalvlinders

 

Schorpioenvis

Rode Zee

Kaart Rode ZeeDe Rode Zee is verbonden met de Indische Oceaan aan de zuidkant. Daardoor komt uitwisseling van vissoorten veel voor.

Aan het westen ligt Egypte en daaronder Soedan.

Aan de noordelijke kant is een uitloper van de Rode Zee tussen Sinai (ook deel van Egypte) en Jordanie in. Deze uitloper komt met het noordpuntje net tot Israel.

Vooral in Egypte zijn veel bekende bekend en mooie duikplaatsen en resorts. Door de relatief korte afstand en de beschikbaarheid van vliegvelden bij de resorts zijn deze plaatsen in 5 uur vliegen te bereiken.

Zorg vooraf dat duidelijk is dat er een taal is die zowel duikers als instructeurs spreken, zodat er geen misverstanden ontstaan. Meestal wordt wel (ten minste) Engels gesproken.

Jammer is wel dat het soms onrustig is in Egypte. Dit kan leiden tot onveilige situaties, veel in de grote steden. Met name de hoofdstad Cairo kan erg gevaarlijk zijn. Helaas komt deze onrust soms ook naar voren in de steden aan de kust van de Rode Zee, dus bij de duikresorts.

Een enkele keer komt het voor dat er gewaarschuwd wordt niet naar Egypte te gaan (dit wordt een 'negatief reisadvies' genoemd). Dan kan er gevaar zijn dat ook (duik)toeristen worden aangevallen of gegijzeld.

Duiken in de Rode Zee

OnderwaterlandschapBij een aantal resorts zijn ook duikplekken die vanaf het resort makkelijk vanaf de kant te bereiken zijn. Dit worden ook wel de 'huisriffen' genoemd. Veel duikplaatsen, en dat kun je al afleiden uit het kaartje, liggen verder vanaf de kant. Schorpioenvis

Vooral als je rustiger wilt duiken kom je dus al snel uit op bootduiken. Hier worden meestal ook diepere duiken gemaakt. Ook life-aboards, dus een langer verblijf met slapen op de boot, wordt veel gedaan in de Rode Zee.

Door de verbinding met de Indische Oceaan, zie je dat veel vissoorten in beide gebieden voorkomen. Door de warmte, de Rode Zee ligt op dezelfde breedtegraad als de Sahara, is de temperatuur van het water aangenaam en hoog genoeg om talrijke mooie koraalriffen te laten ontstaan, met veel hard koraal.

Koraalduivel

Schitterend duiken dus!

Vissen die je hier veel ziet zijn koraalduivels. Bekend om zijn roodbruine strepen, maar ook zijn grote stekels die uit de rugvin komen. Het gif dat uit deze stekels komt is ook voor mensen gevaarlijk.

Andere soorten zijn wimpelvissen, met een mooie lange pluim aan de rugvin, koraalvlinders, die vaak schitterende kleuren hebben, maar ook haaien en roggen komen voor.

En er is natuurlijk altijd de kans dat je een schildpad tegen komt, of een school dolfijnen. Maar dan heb je wel erg veel geluk!

Onderwaterlandschap

Kijk maar hoe mooi de onderwaterlandschappen zijn in de Rode Zee!

De volgende pagina vertelt meer over duikstekken dichter bij huis, namelijk de Middellandse Zee.

Veel kijkplezier!

Paginatop