Kaart Caribische Zee
Duikkids

 

 


Duiken Aruba
Doktersvis

 

Zeepaard

 

Schildpad

 

Onderwaterlandschap

 

Dolfijnen

 

Roggen

 

Diadeemkeizersvis


Vaasspons

 

Pijlinktvis

 

Baracuda

 

Duiker met murene

 

Schorpioenvis

Caribisch Gebied

Tropisch Nederland! Schildpad
De Carbische Zee ligt tussen Zuid Amerika, Panama/Mexico, de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan. Deze zee ligt niet ver van de evenaar, en is dus een tropische zee. Rijk aan koraalriffen en alle schitterende vissen en andere diersoorten die hier leven!
De watertemperatuur is het hele jaar door ongeveer 27 graden, dus prima om te duiken en snorkelen met een tropenpak of zelfs alleen een shorty. Het water is kristalhelder, het zicht is vaak 30 meter.

Eilanden met een band met Nederland

Kaart Caribisch gebiedIn deze zee liggen tientallen eilanden. Een aantal daarvan hebben als 'Nederlandse Antillen' eeuwenlang banden met Nederland gehad en drie ervan zijn op dit moment bijzondere gemeenten van Nederland! Op de kaart zijn deze eilanden te zien.

De Benedenwindse eilanden zijn Aruba, Bonaire en Curacao (vroeger ook ABC eilanden) en de Bovenwindse eilanden zijn St Maarten, Saba en St Eustatius. De 'wind' heeft te maken met de richting van de passaatwind, die altijd waait op deze eilanden. Deze wind houdt het ook bij hoge temperaturen (het is overdag vaak 30 tot 32 graden) heel aangenaam.

De drie Nederlandse tropische gemeenten zijn de BES eilanden, Bonaire, St. Eustatius en Saba.

Door de eeuwenlange band met Nederland wordt hier vaak nog Nederlands gesproken. De eigenlijke taal is Papiaments, een mengtaal met invloeden van veel verschillende talen. Maar ook met Engels kun je goed terecht.

Duiken in de Caribische Zee

Vooral de ABC eilanden zijn een bekende vakantiebestemming. Dit komt omdat deze makkelijk te bereiken zijn, vanaf Murene Nederland zijn naar deze eilanden directe vluchten. Je stapt 's morgen in op Schiphol en komt in de middag (tijd in het Caribisch gebied aan). De vlucht duurt wel lang, ongeveer 9 uur.

Op deze eilanden zijn veel mooie baaien met prachtige stranden. Voor duikkids is dit ook makkelijk duiken, je kunt namelijk zo het water inlopen. Zeker in de baaien is er weinig stroming. Ook voor snorkelaars is er in ondiep water al genoeg te zien! Als je veel gelukt hebt kom je dolfijnen tegen! Ook roggen zie je hier heel veel, zeepaardjes, teveel om op te noemen.

Koraalwand

Er zijn ook veel duikcentra en dus ook duikscholen. Je kunt dus in een vakantie een junior brevet halen. Het fijne is dan dat de instructeurs meestal ook Nederland spreken. Ook kun je bij duikcentra apparatuur huren.

Vanuit de duikcentra kun je vaak ook bootduiken maken. Jammer genoeg is dit vaak te diep voor duikkids. De koraalriffen liggen direct aan de kust. Vaak even snorkelen vanaf het strand of vanuit de baai. Dan, na de zandvlakte, krijg je de 'drop off'. Dit is de bovenrand van het koraalrif. Vaak wordt het van hieraf geleidelijk dieper. Dit zijn vaak prima duikstekken voor duikkids, als de drop off niet te diep ligt. Dus kijk in de duikgids hoe diep de drop off begint! Let wel op: soms gaat het koraal steil naar beneden in een koraalwand. Dan moet je goed op je diepte en trim letten.

Veel duikgebieden rond deze eilanden zijn beschermd natuurgebied. Ze worden in het Engels ook wel Marine Parks (zee-parken) genoemd. En deze bescherming is hard nodig om het koraal en dus het leefgebied van alle zeedieren ook in de toekomst mooi te kunnen houden!

Alle duikstekken op Aruba, Bonaire en Curacao worden ook beschreven op de website van Duikersgids. Dan kun je goed voorbereid te water!

Aruba

Kaart ArubaAruba is een kleiner eiland. Het genieten van de zon staat hier centraal. Voor het duiken zijn er veel mogelijkheden, alleen zijn de meeste duikstekken vooral bootduiken! Er zijn veel boot- en vliegtuigwrakken rondom Aruba te vinden. Kijk ook maar naar het kaartje met duikstekken.

 

Vooral de Antilla is bekend: Wrak Antilladit is het grootste scheepswrak in het gehele Caribische gebied, 130 meter lang. Het wrak is in twee stukken gebroken en ligt op 18 meter diepte. Een gedeelte van het wrak steekt boven het wateroppervlakte uit.

Behalve zon, zee en strand en dus snorkelen is het aanbod voor vertier op Aruba niet erg groot. Wel mooi is het Arikok nationaal park, beschermd natuurgebied op het eiland.

Bonaire

Kaart BonaireZoals je op het kaartje ziet zijn de duikstekken op Bonaire talrijk!

1000 stepsEen aantal zijn ook goed vanaf de kant te bereiken, hoewel het soms wat moeite kost. Er zijn wat minder beschutte baaien en inhammen in vergelijking met Curacao, let dus ook op de golfslag. De duikstekken hebben namen als "Alice in Wonderland", "1000 steps" (je raad het al: een grote trap leidt naar de duikstek) en bieden een enorme rijkdom aan rif en vis. Een bekend wrak is de Hilma Hooker, met als diepste punt 30 meter. Veel vis zit bij Salt Pier, een laadpier bij de grote zoutpannen in het zuiden van Bonaire.Gevaar voor overstekende duikers

Bonaire wordt dan ook wel 'divers' paradise' genoemd - het duikparadijs!
Duikers hebben zelfs een eigen verkeersbord... zoiets als 'pas op voor overstekende eendjes', maar dan anders.

Het duikgebied rond het eiland is beschermd, als 'Bonaire Marine Park'. Dit wordt, net als de andere natuurparken op Bonaire, beheerd door Stinapa. Als je gaat snorkelen en duiken heb je ook duikvergunning van Stinapa nodig. Hiermee betaal je ook mee aan het in stand houden van het Marine Park. Duiken is aan regels gebonden om het koraal en het leven onder water te beschermen en voor de toekomst gezond te houden - maar dat zijn de gewone regels: verstoor de dieren niet en raak niets aan. Dolfijn bij Klein Bonaire

Vlak voor Kralendijk, de hoofdstand van Bonaire, ligt Klein Bonaire. Een onbewoond eiland dat net boven de zeespiegel uitkomt. Met een kort boottochtje ben je er zo - een heerlijk strand, mooie snorkel- en duikplekken! En als je geluk hebt, zwemmen dolfijnen met het bootje mee. Bonaire is wat groter dan Aruba, er zijn dan ook meer dingen doen als alleen duiken, zoals een bezoek aan Washington Slagbaai Park. Ook hierin zijn mooi snorkelplaatsen. Er is ook een groot mangrovegebied, Lac, waar je met een gids doorheen kunt kayakken en kunt snorkelen tussen de mangrovewortels. Maar Bonaire is wel weer kleiner als Curacao, wat dan ook wat meer andere dingen om te doen heeft.

Bonaire: een uitstekend eiland om een heerlijke duikvakantie te vieren!

Curacao

Kaart CuracaoHet grootste van de ABC eilanden, en ligt in het midden van drie. Doordat het het grootste eiland is, is hier ook voor niet duikers genoeg te doen. Willemstad is bekend en mooi, er is het Christoffelpark (de hoogste berg kun je beklimmen), en nog veel meer natuur. Bekend is ook het Seaqarium. Boca Pistol

Vooral aan de zuidkant vindt je talloze stranden en baaien. De noordkust is ruiger, met rotsen en veel stroming. Hier is het Shete Boka nationaal park. Kijk ook eens bij Boca Pistol! Aan deze kant kun je alleen bootduiken maken.

Ook voor beginnende duikers en dus ook duikkids heeft Curacao mooie duikstekken, met goed zicht en weinig stroming. Tugboat CuracaoAan de zuidkust vindt je veel beschutte baaien en stranden. Vooral de baaien zijn fijn voor duikkids om eerste duikervaringen op te doen, beschut en rustig water. Op het kaartje zie je er een groot aantal aangegeven. Het zeegebied rond Curacao is deels beschermd. De organisatie Carmabi (site is in het Engels) speelt hierbij ook een belangrijke rol.

Leuk is ook een boottocht naar Klein Curacao, een klein zustereiland, onbewoond. Hier is het rustiger, ook een mooie snorkelplaats en duikstek. Op Curacao kun je ook een wrakje opzoeken dat ondiep ligt: in de Caracasbaai ligt op ongever 5 meter diepte de Tugboat. Kijk nog maar eens bij wrakduiken, daar staat een filmpje van de Tugboat. Een ander bekend wrak is dat van de 'Superior Producer', dit ligt alleen diep en er staat vaak stroming. Wrakduiken kun je onder andere ook bij Car Pile (autokerhof onder water) en Airplane Wreck (wrak van een klein vliegtuigje).

Film: Duiken op Curacao

Wil je alvast genieten? Bekijk dan deze video, waar je een aantal vissoorten, schildpadden en dolfijen die je hiernaast ook kunt zien, ziet zwemmen. Veel kijkplezier:

 

Als je ooit in het Caribisch gebied kunt gaan duiken of snorkelen weten we zeker dat je heel erg veel plezier zult gaan beleven met de prachtige onderwaternatuur!

Heel veel duikplezier!

Paginatop

De volgende pagina gaat over de Rode Zee.